Un bătrân de 70 de ani din Transnistria, acuzat de infracțiuni contra așa-zisului stat și a liderului de la Tiraspol, doar pentru că și-a spus părerea

„Libertatea de exprimare în regiunea transnistreană comportă o serie de probleme legate de existența unor norme locale abuzive, precum și intimidarea locuitorilor regiunii de către administrația secesionistă”, anunță Asociația Promo-LEX. Potrivit acesteia, în ultimele săptămâni au devenit cunoscute o serie de cazuri de intimidare a persoanelor care au încercat să se expună public despre problemele cu care se confruntă în regiune, ca urmare a corupției și abuzului de drept. Mai mult, persoane au fost reținute și arestate, altele au fost intimidate pe alte căi.

Foto: travelblogeurope.com

Cu toate acestea, un caz recent scoate în evidență faptul că nici conversațiile private nu sunt sigure. Este vorba despre Mihail Ermurachi, pensionar de 70 ani din or. Tiraspol, inginer de profesie, care este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni ca urmare a unei discuții private din septembrie 2019, cu o persoană, care a înregistrat discuția și a raportat-o la organele securității locale.

Pretinsele expuneri în conversația privată de – negare a Republicii Moldovenești Nistrene ca stat; negarea conceptului de „cetățenie rmn” precum și expunerea că „Transnistria este pământ românesc” au fost calificate drept acțiuni îndreptate spre provocarea/promovarea urii naționale, ce prevăd detenție de până la 3 ani privațiune de libertate.

Pensionarul mai este învinuit de comiterea infracțiunii de – negare a rolului pozitiv al Misiunii de menținere a păcii și de insultă a Președintelui „RMN”, infracțiuni care prevăd sancțiuni de libertate de 3 și 5 ani. Astfel opiniile sale cu privire la calificarea liderului de la Tiraspol ca și „marionetă și mercenar” sunt considerate drept insultă a președintelui. În total, pensionarul prin cumul ar putea fi condamnat cu pedeapsa privativă de libertate de până la 11 ani închisoare.

La moment dosarul a fost transmis la „Judecătoria Tiraspol”, iar la data de 5 mai 2020, ora 12.00, Mihail Ermurachi va avea prima ședință de judecată. Acestuia i-a fost aplicată măsura preventivă de nepărăsire a regiunii transnistrene.

În acest context, pentru că în aparență acțiunile organelor locale de forță sunt nejustificate și disproporționate cu faptele comise, pentru că infracțiunile imputate prevăd privațiune reală de libertate, Asociația Promo-LEX îndeamnă autoritățile competente ale Republicii Moldova, reprezentanții formatului de negocieri „5+2”, să monitorizeze îndeaproape procesul de judecată în privința lui Mihail Ermurachi și să nu admită o condamnare ilegală ca urmare a exprimării libere a opiniei.


Pub