4 mai 2020: despre COVID-19 PE SCURT

Prea multe știri, prea multe cifre și prea mult timp petrecut în autoizolare? Noi, cei de la Moldova.org îți aducem în fiecare zi doar cele mai importante date pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova. În fiecare zi îți povestim despre cinci cele mai relevante informații legate de COVID-19. Le găsești aici, pentru a rămâne corect informat, dar și liniștit.

  • 127 de cazuri noi au fost înregistrate astăzi în Moldova, după ce au fost procesate 696 de probe. Toate aceste cazuri sunt cu transmitere locală. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 4248 de cazuri. Astăzi, patru persoane cu COVID-19 și-au pierdut viața.
  • În opt localități din Moldova este instalat regim de carantină. Însă, în cadrul ședinței de mâine se va decide dacă în r. Ștefan Vodă și Soroca acest regim ar putea fi anulat. De mâine își reia activitatea Spitalul Raional Ștefan Vodă. Însă, activarea secțiilor se va face treptat. Printre primele secții deschise vor fi cele de: chirurgie, boli infecțioase și pediatrie.
  • În următoarele două săptămâni, în Republica Moldova, pe calea aeriană urmează să ajungă încă 1670 de cetățeni moldoveni din Franța, Marea Britanie, Italia și Federația Rusă.
  • De astăzi, bugetarii revin la serviciu, în baza unui regim special. Ceea ce înseamnă că unii ar putea lucra la distanță, iar alții să vină la birou în cazul în care administratorii instituției îl cheamă. De asemenea, premierul Ion Chicu a anunțat că starea de urgență nu va fi prelungită. Astfel, aceasta urmează să se încheie la 15 mai. Cu toate acestea, oficialul a atenționat oamenii să nu se relaxeze, pentru că mai mulți specialiști internaționali susțin că ar putea urma al doilea val al pandemiei. Și în această lună, oficiul poștal va distribui pensiile la domiciliu. Până în prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 4121 de cazuri de infectare cu COVID-19. Dintre aceștia 1423 de oameni s-au tratat, iar 128 au decedat. 252 de pacienți se află într-o stare de sănătate gravă, dintre care 27 sunt conectați la aparate de respirație asistată. În aceste două luni de stare de urgență, 1025 de angajați ai sistemului medical au fost infectați.
  • Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a anunțat că au fost anulate tezele semestriale și sesiunea de vară din acest an, iar mediile vor fi calculate în baza rezultatelor obținute în semestrul I și a rezultatelor în semestrul al II-lea cu cel puțin două note, incluzând perioada învățării la distanță. De asemenea, ministrul Educației Igor Șarov a anunțat că studenții în ultimul ani de studii superioare de licență, ar putea susține examenul sau prezenta teza de licență online, în baza unei metodologii aprobate de către senatul universitar. Iar copii ar putea fi înscriși în clasa I, fără certificate medicale. La depunerea cererii, părinții vor semna o declarație pe propria răspundere, asumându-și obligația prezentării certificatului medical până la începutul anului școlar.Orarul înscrierii elevilor în clasa I este următorul: Etapa I: 21 mai – 19 iunie; Etapa a II-a va fi extinsă: 22 iunie – 31 iulie.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.