21:35:08 23.04.2024
Stiri

Probleme MARI pentru Igor Dodon: „Putin va vedea că MARIONETA lui nu e în stare să controleze toate instituțiile, așa cum i-a promis”

Politică 04.05.2020 15:19 Vizualizări5536 Autor: Ziarul National
 Probleme MARI pentru Igor Dodon: „Putin va vedea că MARIONETA lui nu e în stare să controleze toate instituțiile, așa cum i-a promis”


Președintele Igor Dodon ar fi disperat pentru că guvernarea sa nu va putea beneficia de creditul rusesc. În primul rând acesta nu va mai putea să-și faca campania electorală dorită, dar cel mai important - Vladimir Putin va vedea în el un politician slab, care nu poate controla lucrurile în R. Moldova. De această părere este analistul politic de la București, fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc.

„Puterea de la Chișinău a intrat în vrie. Președintele Dodon acționează haotic, dând dovadă de disperare, neștiind ce manevre să mai facă pentru a stopa pierderile de imagine pe care le-a suferit în ultima vreme. Șicanele făcute medicilor români, care au venit să salveze vieți în Chișinău, denotă disperarea puterii de la Chișinău. Încă de când au trecut granița s-a încercat în fel și chip să se minimizeze valoarea simbolică a acestui gest. A început totul prin încercarea de a rupe coloana și de a-i trimite pe doctori în orașele de destinație, fără a fi făcută o primire oficială. S-a amânat ceremonia de primire, s-a întârziat din cauza unor măsuri organizatorice, iar medicilor români li s-au oferit locuri de cazare total necorespunzătoare. La un cămin fără toalete în camere, în condițiile în care acești oameni au nevoie să se dezinfecteze, să aibă condiții cât mai bune, pentru a rămâne ei sănătoși, ca să poată salva vieți.

Cine cunoaște un pic R. Moldova știe că aceste lucruri nu se întâmplă fără „indicații” de la cel mai înalt nivel. Moldovenii știu regulile de protocol, se organizează exemplar, atunci când vor și sunt gazde ospitaliere. De aceea, nu cred niciun minut că a fost o proastă organizare. A fost doar o manevră pusă la cale pentru a șicana doctorii români, pentru a reduce vizibilitatea evenimentului”, consideră Hrițuc, într-un material pe blogul său.

În acest context, Hrițuc explică de ce Igor Dodon ar fi disperat. Totul ar fi legat de creditul rusesc, care poate fi blocat de Curtea Constituțională.

„A plusat atât de mult pe ajutorul rus, a încercat să creeze imaginea că Rusia este cea care ajută R. Moldova și financiar și logistic, dar lucrurile nu stau chiar așa. S-a pus singur în ipostaza în care a construit un narativ UE-România versus Federația Rusă, iar acum vede că pierde, că nu poate fructifica nimic. A vrut să arate că R. Moldova poate supraviețui doar cu ajutorul Federației Ruse și fără banii UE. E drept, el a fost izolat de Vest și i s-a spus foarte clar că R. Moldova va primi bani condiționat, dacă face reformele la care s-a angajat. Doar că a venit criza, iar România, UE, SUA s-au activat, pentru a ajuta cetățenii statului moldovean. În timpul pandemiei, dacă ar fi să evaluăm ajutoarele date de UE, România, SUA versus Federația Rusă, există un dezechilibru major. Vestul a dat și a ajutat mult mai mult decât Estul.

Problema principală pe care o are Dodon este neputința de a accesa împrumutul rusesc de 200 de milioane de euro. Igor Dodon a anunțat inițial un credit de 500 de milioane de euro pe care Federația Rusă l-a transformat într-unul de 200 milioane. La început s-a vorbit de un credit pentru a finanța lucrări de infrastructură. Este vorba însă de un credit total dezavantajos pentru Chișinău, un credit scump. În acordul de împrumut semnat sunt condiții pe care niciun alt stat din lume nu le-ar accepta, care aduc atingere suveranității statului moldovean. Ambasadorul SUA, Dereck Hogan i-a atras atenția lui Dodon și i-a spus, referindu-se la acest ajutor că: „Orice asistență ar trebui să fie în concordanță cu protejarea suveranității R. Moldova”.

CC a suspendat pentru moment acest împrumut. Imediat au început presiunile. De la mesaje politice venite din partea lui Dodon, de genul nu se vor mai putea plăti pensii și salarii dacă nu vine împrumutul, deși acesta are ca scop finanțarea unor investiții, până la atacuri dure împotriva judecătorilor. Se fac niște presiuni inimaginabile pe acești oameni.

Presiunile lui Igor Dodon asupra judecătorilor de la Curtea Constituțională, dacă vor produce efecte, vor fi pentru el similare cu cele ale deciziei lui Plahotniuc de a anula alegerile din Chișinău. Un act profund nedemocratic, o linie roșie trecută, fapt ce nu va fi tolerat de nimeni. În acest moment, Dodon controlează aproape toate instituțiile statului. CC pare a fi rămas singurul bastion, singura instituție care se opune în mod legal unui împrumut, care poate submina suveranitatea statului.

Pentru Dodon, blocarea împrumutului ar avea consecințe dezastroase. A vrut acest împrumut ca să își facă jocul politic, să arate că R Moldova poate supraviețui și fără ajutorul vestului. A vrut acest împrumut pentru a arată în campania prezidențială că el poate asigura o relație bună cu Moscova. În final, acești bani sunt pentru campania electorală a lui Dodon, pentru a-l ajuta să câștige. Consecințele negative, în planul imaginii, vor fi foarte mari. Strategia lui Est contra Vest nu va avea finalitate. Tot ce a construit în ultimii ani se va dărâma ca un castel de nisip. Dar, vor mai fi și alte consecințe, la fel de dureroase. Putin va vedea că marioneta lui nu e în stare să controleze toate instituțiile, așa cum i-a promis.

Dodon nu poate arăta moldovenilor „măreția” Moscovei și, pe cale de consecință, nici el nu se poate hrăni la capitolul imagologic. Federația Rusă nu poate ține pasul cu Vestul atunci când vine vorba de a ajutor nici pe timp de criză, dar nici în vremuri normale”, conchide fostul consilier prezidențial.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md