‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMADRM: Terenurile agricole afectate de grindină sunt în afara ariei de protecție a Serviciul...

MADRM: Terenurile agricole afectate de grindină sunt în afara ariei de protecție a Serviciul Antigrindină

‹ adv ›
‹ adv ›

Serviciul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice (Serviciul Antigrindină), informează că ploile cu descărcări electrice și grindină de la sfârșitul săptămânii trecute au afectat terenurile agricole din raioanele Taraclia – primăria Mirnoe, Cahul – primăria Vadul lui Isac, Leova – primăria Filipeni, ce sunt în afara ariei de protecție de fenomenele meteo extreme. În prezent, autoritățile evaluează suprafața culturilor agricole afectate și estimează pagubele.

Totodată, instituția informează că în prezent, din cele circa 3 milioane de ha de terenuri agricole din Republica Moldova, doar 65% sunt protejate de fenomenele meteo extreme prin intermediul a 12 unități speciale ale Serviciului Antigrindină cu 132 puncte rachetare.

În același context, în perioada 30 aprilie – 3 mai curent, când au fost înregistrate ploi puternice cu descărcări electrice, Unitățile speciale Edineț, Soroca, Sângerei, Cornești, Călărași și Ceadâr-Lunga au efectuat operațiuni de influenţe active, fiind tratate cu agent activ 172 de obiecte convective (nori cu pericol de grindină), iar consumul de rachete antigrindină alcătuind 380 bucăți de tip Alazani-6 și 538 bucăți de tip Loza-2 (total 918 rachete antigrindină).

De menționat că, conform datelor Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice în zona de protecție sunt incluse 25 de raioane din nordul, centrul și sudul țării, iar eficacitatea lucrărilor antigrindină este demonstrată anual prin scăderea constantă a gradului de afectare a suprafețelor protejate, în comparație cu suprafețele neprotejate. De asemenea, specialiştii susţin că, eficacitatea de lansare a rachetelor antigrindină este de 75-90%, acesta fiind unul dintre cele mai înalte indicatoare din toate celelalte metode de protecție.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii