‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAu arat culturile de toamnă și au semănat legume: „Sperăm, cel puțin, să acoperim...

Au arat culturile de toamnă și au semănat legume: „Sperăm, cel puțin, să acoperim cheltuielile făcute în acest sezon”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Fermierii ce au fost afectați de secetă în acest an, încearcă să identifice soluții pentru a depăși obstacolele cu care se confruntă. Unii au optat pentru cultivarea porumbului și floarea soarelui pe câmpurile unde au fost semănate anterior culturi de toamnă, iar alții investesc în legumicultură.

Potrivit producătorilor, irigarea culturilor de câmp se dovedește a fi mult prea costisitoare, astfel încât investițiile făcute nu sunt justificate din punct de vedere economic. Din acest motiv, unii producători au început să cultive legume pe câmpurile unde, tradițional, erau cultivate cereale.

FOTO: Andrei Gondiu

„Suntem din raionul Dubăsari. În această zonă mai mulți fermieri au decis să cultive legume în loc de cereale. Exportul unor cereale este restricționat, iar noi nu știm cum se vor schimba lucrurile până la toamnă, când va fi obținută recolta. Astfel, legumele se dovedesc a fi mai avantajoase, inclusiv datorită faptului că pot fi comercializate pe piața internă. La întreprinderea în cadrul căreia activez am semănat 11 hectare de ceapă, urmează să cultivăm circa 3 hectare de roșii, dar și câteva hectare de ardei”, a menționat pentru Agrobiznes Andrei Gondiu, specialist în agricultură.

Prețul pe care îl achită fermierii pentru apa destinată irigării este de circa 6-6,5 lei/m3, potrivit fermierului, iar pentru legume a fost instalat sistemul de irigare prin picurare, care permite reducerea consumului de apă.

„Irigarea cerealelor nu este rentabilă, însă la cultivarea legumelor sperăm să obținem profit. Planificăm, în anul viitor, să majorăm suprafețele cultivate cu legume, inclusiv ceapă de iarnă. În localitățile din apropiere până și fermierii mici au început a produce cartofi, foarte mulți au început a investi în legumicultură. Stația de pompare a fost recent renovată. Am încercat și în cadrul întreprinderii proprii să produc legume acum câțiva ani, însă atunci eram amendați din cauza că nu era permisă irigarea terenurilor cu apele de suprafață”.

Amintim că datorită unor modificări realizate recent, producătorii agricoli pot să amplaseze prize de apă și instalații mobile pe terenurile fâșiilor riverane de protecție a apelor în scopul irigării terenurilor agricole.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›