Lumea

Când voi putea călători prin Europa? Şi dacă voi putea, cine m-ar primi şi ce aş putea face acolo? Sunt întrebări pe care orice cetăţean european deprins cu libertatea de mişcare şi le pune

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a sugerat că graniţele externe ale UE ar pu­tea rămâne închise până în sep­tem­brie. În ceea ce priveşte libertatea de miş­care între sta­tele europene, revenirea la normal va înce­pe mai repede, dar va fi un proces lent. Însă unele gu­verne grăbesc lucrurile.

Spre exemplu, guvernul Cehiei le permite de săptămâna trecută cetăţenilor săi să călătorească în străi­nătate şi pentru alte motive în afară de muncă, chiar şi pentru o vacanţă. Decizia s-ar justifica prin fap­tul că pandemia de COVID-19 este ţinută sub con­trol. De altfel, Cehia, condusă de un guvern con­siderat populist, se numără printre primele ţări euro­pene care au anunţat şi aplicat relaxarea condiţiilor de izolare, iar aceasta pentru că acolo pandemia pare să dea înapoi. Cehia se laudă şi cu a fi prima ţară din UE care a eradicat pesta porcină. Prin ridi­carea inter­dicţiei de a călători în străinătate pen­tru cetăţenii săi, guvernul de la Praga a făcut mai de­grabă un pas simbolic decât unul de mare însem­nătate practică.

Italia, ţara unde pandemia a lovit cel mai dur, nu a interzis explicit turismul sau primirea cetăţenilor din alte state europene, însă măsurile de izolare, cum ar fi închiderea hotelurilor, fac practic imposibile călătoriile. Libertatea de circulaţie şi deschiderea spa­ţiilor de cazare este esenţială pentru turismul na­ţio­nal şi internaţional, dar şi pentru comerţ. De aceea, găsirea unor repere în timp şi spaţiu privind revenirea la normal este importantă pentru aceste sec­toare şi cele conexe. În Austria, hotelurile şi res­tau­rantele s-ar putea redeschide cel mai devreme după mijlocul lunii viitoare, însă guvernul şi-a rezer­vat dreptul de a „trage frâna de urgenţă“ dacă situa­ţia o va cere.

În Croaţia, ministrul turismului Gari Cappelli a declarat zilele trecute că prima fază a sezonului turistic ar putea implica redeschiderea zonelor de campare, a porturilor şi hotelurilor din zonele mai izolate. „O revenire modestă poate începe în aceste zone stricte care pot oferi izolare şi protecţie“, a spus oficialul. „Căutăm, de asemenea, să permitem să vină străinilor care au aici iahturi.“

În Germania, unde cancelarul Angela Merkel a în­demnat la prudenţă maximă în ceea ce priveşte ie­şirea din izolare, hotelurile, spaţiile de cazare, hos­te­lurile pentru tineri şi campingurile nu sunt des­chise pen­tru turişti şi nu există indicii pentru când s-ar pu­tea întâm­pla acest lucru. Deocamdată, acolo ho­te­lu­ri­le oferă spaţii de locuit celor care nu vor să lucreze de acasă.

În Portugalia, hotelurile îşi fac speranţe că vor putea primi din nou oaspeţi începând cu sfârşitul lunii iunie/începutul lunii iulie. Preşedintele asociaţiei hotelierilor portughezi Raul Martins a spus că majoritatea hotelurilor vor începe să-şi repornească afacerile în iulie, unele poate un pic mai devreme. Până atunci, este pregătită o „garanţie sanitară“ specială pentru a da clienţilor încredere, iar managerii din turism spun că este vital ajutorul de la stat. Restaurantele îşi vor aştepta clienţii din mai. Printre cei mai interesaţi de redeschiderea turismului portughez se arată a fi britanicii, dar jucătorii din industrie spun că se vor baza mai mult pe turismul local, ceea ce pentru mulţi nu va fi suficient pentru ţinerea în viaţă a afacerilor. Hotelierii din regiunea Algarve se aşteaptă ca vizitatorii străini să revină începând din luna aprilie a anului viitor.

Turismul contribuie cu 15% la economia portugheză. Circa 85% din angajaţii din sector cred că vor fi disponibilizaţi temporar în aprilie.

În Elveţia, guvernul a anunţat că ar putea îndulci regulile privind turismul intern după 8 iunie. În prezent, călătoriile între cantoane nu sunt complet interzise, ci doar descurajate. Până atunci, Elveţia a anunţat că redeschide cinci puncte de trecere vamale între cantonul Geneva şi Franţa. Însă tranzitul va fi limitat la zilele lucrătoare şi la anumite intervale orare, în funcţie de sensul de circulaţie. Redeschiderea are ca scop pregătirea pentru o aşteptată creştere accentuată a traficului începând din 27 aprilie. Elveţia mai are şase puncte de trecere vamală deschise tot timpul zilei şi alte câteva în funcţiune doar parţial şi face eforturi pentru creşterea numărului acestora. Guvernul nu a menţionat când va redeschide complet graniţele externe. Circa 130 de puncte de trecere sunt încă închise.

Elveţia a permis însă săptămâna trecută hotelurilor să-şi redeschidă barurile, centrele de spa, saunele, centrele de închiriat biciclete şi alte astfel de servicii, dar doar pentru clienţii lor şi nu pentru publicul general. Spre deosebire de ţările vecine Germania, Franţa şi Italia, în Elveţia hotelurile nu au fost forţate să se închidă, guvernul încercând astfel să menţină o aparenţă de normalitate. †

„Hotelurile sunt necesare pentru ca procesele normale de muncă să poată continua. De aceea am decis să le ţinem deschise“, a explicat în martie Alain Berset, ministrul elveţian al sănătăţii.

În Spania, ministrul muncii Yolanda Diaz a spus că sectoare precum turismul, cultura, cateringul şi transportul aerian şi naval „vor avea dificultăţi enorme în a se redeschide“. Revenirea la „normalitate“ nu este aşteptată înainte de Crăciun. Însă normalitatea în baruri, restaurante, hoteluri, concerte, teatre şi cinematografe va fi lentă. Turismul reprezintă 15% din PIB-ul spaniol şi asigură 13% din locurile de muncă de acolo.

În Cehia, ministrul sănătăţii Adam Vojtech le-a spus cetăţenilor săi că „este posibilă ieşirea din ţară, chiar şi pentru o vacanţă“. Însă la intrarea în Cehia va fi nevoie de dovada că persoana care vine din străinătate a fost testată negativ pentru Covid-19 (testul nu trebuie să fie mai vechi de patru zile) sau de o perioadă de carantină de două săptămâni. Cei care fac naveta pentru muncă pot prezenta rezultatele testărilor făcute o dată la 14 zile. De asemenea, guvernul permite adunări în public de până la zece persoane, în loc de doar două, după cum a fost regula din cadrul măsurilor de izolare.

În sectorul transportului, unele linii aeriene precum Jet2 şi Ryanair se aşteaptă să reia o parte din zboruri în iunie, în timp ce easyJet a lansat oferte de vacanţă pentru sfârşitul acestui an şi încearcă să convingă călători să-şi facă rezervări pentru zboruri de vară reducând taxa de bagaj la o liră sterlină. Consensul este că zborurile interne vor fi reluate înainte de cele internaţionale şi că transportatorii vor introduce reguli noi precum testarea în aeroport a pasagerilor. Revista Quartz scrie că, la începutul acestei luni, înainte de îmbarcarea pentru un zbor Emirates din Dubai spre Tunisia pasagerilor cu măşti pe faţă li s-au făcut teste de sânge pentru depistarea Covid-19, cu rezultatele livrate în 10 minute. Emirates susţine că este prima companie aeriană care a efectuat astfel de teste.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *