Astăzi este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei. Mesajele politicienilor pentru jurnaliști

În fiecare an, la data de 3 mai este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei, proclamată printr-o rezoluție de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993. Cu acest prilej, mai mulți politicieni au venit cu mesaje de felicitare pentru presa din Republica Moldova.

Foto: UNIMEDIA

Premierul Ion Chicu a adresat un jurnaliștilor un mesaj mai critic, în care a menționat faptul că s-au schimbat multe pe parcursul anilor, timp în care presa a devenit o adevărată industrie în care domină spiritul competiției, iar răspândirea accesului la internet a deschis oportunități nelimitate de informare și exprimare liberă.

Potrivit lui, astăzi lucrătorii presei au nevoie de mult mai multe cunoștințe, de spirit de observație și de un instinct puternic al adevărului.

„Trăim timpuri când industria presei a devenit producător de informații și competiția impune sursele media să caute modalități de a se evidenția pentru a capta atenția cititorilor. Trăim timpuri când știrea a devenit marfă și producerea știrilor țintește tot mai mult în crearea istoriilor senzaționale, și tot mai puțin ține cont de adevăr sau relevanță”, a subliniat șeful Executivului.

Chicu a felicitat mass-media cu ziua profesională și le-a dorit jurnaliștilor și „tuturor celorlalți specialiști implicați în producerea știrilor” inspirație pentru identificarea temelor social importante, energie pentru a ajunge la adevăr și un instinct puternic al adevărului.

Cu mesaje de felicitare pentru presa din Republica Moldova a venit și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Aduc sincere felicitări reprezentanților mass-media cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. Mulțumesc pentru activitatea de informare a cetățenilor, care are un rol central în formarea de opinii publice și în crearea unei societăți pluraliste și deschise. Consider că sărbătoarea Dumneavoastră este sărbătoarea întregii societăți.”

Liderul formațiunii Pro Moldova, Andrian Candu a mulțumit presei pentru „felul în care își face datoria”.

„Fiecare criză este, dincolo de toate, un test de moralitate și valori. În această perioadă dificilă, cei mai mulți jurnaliști din Moldova au demonstrat un spirit civic și o responsabilitate care, din păcate, am văzut că lipsește multor demnitari. Este important pentru fiecare locuitor al țării să aibă acces la informații veridice, din mai multe surse și să fie puse în dezbatere, în continuare, subiecte sensibile și teme incomode. Presa este în prima linie în această stare de urgență în lupta pentru păstrarea democrației și pluralismului.”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Felicitări presei cu ocazia zilei profesionale a adus și ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, care a menționat faptul că va rămâne „la fel de deschis, prietenos și comunicabil”.


Pub