Petiție către Guvern și Parlament. Reprezentanții mass-media cer asigurarea accesului presei la informațiile de interes public

În contextul Zilei Libertății Presei, mai mulți reprezentanți ai mass-media, membri ai societății civile și consumatori de media au înaintat o petiție publică, adresată președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi și premierului Ion Chicu, în care au atras atenția asupra problemei limitării accesului jurnaliștilor la informațiile de interes public.

Foto: Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova/Facebook

„Restricționarea accesului la informațiile de interes public este o mare problemă pentru jurnaliștii din Republica Moldova. De-a lungul ultimilor ani, accesul la datele deținute de autorități le-a fost îngrădit jurnaliștilor sub diferite pretexte – protecția datelor cu caracter personal, secretul de stat și cel comercial; calificarea solicitărilor de informație drept petiții; obligarea jurnaliștilor de a solicita informațiile prin scrisori în loc de e-mail sau apel telefonic și altele asemenea. Actualele practici administrative restrictive sunt generate și de cadrul legal existent, care conține carențe în măsură să îngrădească accesul mass-media și, implicit, al cetățenilor la informații”, spun inițiatorii petiției.

Autorii petiției și-au exprimat îngrijorarea în raport cu faptul că autoritățile publice, sub paravanul situației excepționale, admit grave încălcări și limitări ale dreptului de acces la informație.

„Triplarea termenelor pentru soluționarea solicitărilor de acces la informația de interes public, nu doar constituie, din punct de vedere juridic, o măsură disproporționată și nejustificată, dar reprezintă și o încurajare a propagării informațiilor neveridice și speculative, pe care însăși autoritățile statului trebuie să le combată”, precizează autorii, care atenționează că lipsa informațiilor, în contextul situației dificile în care se află societatea noastră, ar putea crea panică în rândul populației și spori neîncrederea în autoritățile publice.

Prin urmare, petiționarii au cerut președintei Parlamentului și premierului să abroge prevederile legale, instituite pe perioada stării de urgență, care limitează accesul la informațiile de interes public și să demareze procedurile legale în vedere îmbunătățirii cadrului legal în materie de acces la informațiile de interes public;

Mai mult, autorii petiției au cerut stoparea și sancționarea practicilor administrative abuzive care restrâng accesul la informațiile de interes public.


Pub