Alexandr Lukașenko a decis să nu anuleze parada militară de la Minsk din 9 mai

Belarusul intenţionează să desfăşoare conform programului stabilit marea paradă militară din 9 mai pentru marcarea a 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în pofida epidemiei de Covid-19, scrie TvRain.

Foto: Vasily Fedosenko/REUTERS

„Trebuie să spun că nu putem anula parada. Pur și simplu nu putem. M-am gândit la acest lucru mult timp. Desigur, parada este un eveniment emoționant, profund ideologic. Trebuie să ne amintim că acei oameni (n.red. participanți la război) au murit, poate chiar și din cauza virușilor sau a altor boli. Dar ei nici măcar nu se gândeau la asta. Și au murit pentru noi, oricât de patetic n-ar suna. Și gândiți-vă la ceea ce vor spune oamenii. Poate că nu azi, nu mâine, dar poimâine vor spune că ne-a fost frică”, a spus Lukașenko la o ședință din 3 mai.

Totodată, președintele Belarus a declarat că unii deputați și senatori ruși și-au exprimat dorința de a participa la parada din Minsk, fără să specifice despre cine anume este vorba.

Belarusul a raportat până în prezent 16.705 cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, din care 99 de decese, în timp ce preşedintele Lukaşenko este criticat atât în ţară cât şi în străinătate pentru ezitările de a adopta măsuri menite să stăvilească epidemia la începutul căreia el a calificat teama de coronavirus drept o „psihoză”.


Pub