LIVE TEXT/ +69 cazuri de COVID-19, dintre care 9 sunt lucrători medicali

UPDATE. 17:25

+69 cazuri de COVID-19

Alte 69 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, au fost confirmate astăzi, după procesarea a 368 de probe, dintre care 1 caz de import (Federația Rusă) și 68 cu transmitere locală. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 4 121 cazuri.

Distribuția cazurilor COVID-19 după teritorii administrative: Chișinău – 26, Căuşeni –6, Dubăsari – 6, Donduşeni – 4, Ialoveni – 4, Ceadîr-Lunga – 2, Comrat – 2 , Bălţi – 1, Criuleni – 1, Orhei – 1, Sîngerei – 1, Ştefan-Vodă – 1. Totodată, alte 14 cazuri de infecție cu virusul COVID-19 au fost confirmate astăzi în Transnistria.

Din numărul total de cazuri din această zi, 9 sunt lucrători medicali: medici – 1, asistenți medicali – 2, farmacişti – 1, personal auxiliar – 5.

Informăm despre un nou deces, cauzat de infecţia COVID-19:

Deces 125: Femeie de 80 ani, din mun. Chişinău, internată pe data de 29.04.2020 la SCBI “Toma Ciorbă”. Comorbidităţi: diabet zaharat, insuficienţă respiratorie, insuficienţă cardiacă.

În total 1 382 persoane au fost tratate, iar 125 au decedat din cauza COVID-19.

UPDATE. 17:00

Din dorința de a ajuta și de a fi utilă”

Locotenenta doctoră Ancuța Mihai este specialistă în medicină internă și una dintre cele 10 cadre medicale militare, care pe bază de voluntariat a decis să sprijine colegii din Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, scrie aramataromaniei.ro

Este absolventă a Colegiului Militar „Ștefan cel Mare”, din Câmpulung Moldovenesc, Suceava. Și-a continuat studiile, pentru o perioadă de 6 ani, în cadrul Institutului de Medicină Militară din Târgu Mureș și Universității de Medicină Louis Pasteur” din Strasbourg, Franța. A urmat pregătirea rezidențiatului în specialitatea medicină internă, pentru o perioadă de 5 ani, în spitalele din București și din Franța.

Ancuţa Mihai, medicul român, aflată în misiune umanitară în ...

„De ce am ales să fac parte din această misiune militară umanitară? Din dorința de a ajuta și de a fi utilă oamenilor aflați la nevoie. Este un conflict global”, unic, în care sunt implicate toate națiunile. Cunoaștem foarte bine situația României și mai ales unde se clasează din punct de vedere al totalului de cazuri pozitive înregistrate. Normal că România are nevoie de medicii ei în limitarea și gestionarea efectelor pandemiei, cât și în tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, dar să nu uitam că din puținul nostru, bine ar fi să împărțim și la cei în mai mare suferință și nevoie. De aceea, această misiune militară umanitară a venit ca o gură de oxigen” pentru colegii și frații noștri din Republica Moldova.

Consider că vom avea ce învăța de la colegii noștri, dar că și noi le vom împărtăși din experiența și cunoștințele noastre, în tratarea pacienților cu COVID -19. Iar colaborarea cu oamenii este prioritară în meseria mea de medică cât și în cea militară; așa creăm conexiuni interumane, profesionale cât și diplomatice. Sperăm să ne întoarcem cu toții sănătoși și cu un plus în cariera noastră medicală cât și militară.”

În prezent, Ancuța își desfășoară activitatea medicală în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila”, Secția Clinică Medicală 2 din București.

UPDATE. 16:30

O femeie cu COVID-19 a fugit de două ori din spitale diferite

O femeie de 34 de ani infectată cu Covid-19, care locuiește în Edineț, a fugit a doua oară dintr-un spital din Edineț. Prima dată a fugit dintr-un spital din Chișinău.

Pe 30 aprilie, la ora 5 dimineața, femeia a fugit pentru prima dată din Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail” din Capitală. Astăzi, la ora 4:30 dimineața, femeia a fost găsită de specialiști în s. Hincăuți, Edineț. Polițiștii au transportat-o la Spitalul Raional din Edineț.

Peste câteva ore, polițiștii au găsit-o în orașul Edineț și au transportat-o, din nou, la spitalul raional.

UPDATE. 12:30

Piață improvizată într-un sat din Anenii Noi

Primarul de Puhăceni, Anenii Noi, Veaceslav Plămădeală a sesizat ieri dimineața poliția după ce locuitorii satului au refuzat să plece din piața improvizată. Aceștia pur și simplu ignorau solicitările primarului, acesta fiind nevoit să cheme poliția.

În piața din localitate, oamenii vindeau răsad și produse alimentare din gospodăriile lor, fără să respecte normele impuse de către autorități pentru a opri răspândirea infecției de COVID-19.

https://www.facebook.com/veaceslav.plamadeala.1/videos/3047293445332278/

Într-o oră a venit și poliția la fața locului. Doar atunci oamenii și-au luat marfa și au părăsit piața.

https://www.facebook.com/veaceslav.plamadeala.1/videos/3047377585323864/

Trebuie să menționăm că piețele încă nu au permisiunea să funcționeze. De pe 27 aprilie, au fost deschis și magazinele nealimentare, iar oamenii au voie să iasă în parc. Cu toate acestea, aflarea în locurile publice, cu excepția parcurilor, se sancționează cu cel puțin 22 500 lei.

UPDATE. 10:20

Încă 48 de persoane tratate

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 48 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

260  – stare gravă, dintre care:

27 pacienţi conectaţi la respiraţie asistată

481 – stare de gravitate medie, ceilalţi în stare satisfăcătoare.

Până la ziua de azi, sunt confirmate 1 017 cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici – 250, asistenţi medicali- 367, felceri – 58, paramedici – 1, farmacişti – 15, personal auxiliar – 326 persoane.

Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 48 persoane. În total 1382 persoane au fost tratate, iar 124 au decedat din cauza infecţiei COVID-19.

UPDATE. 10:00

Moldovenii blocați la frontieră cu Polonia, s-au întors acasă

Poliția de Frontieră anunță ce moldovenii blocați la graniță cu Poloni au intrat ieri în Republica Moldova.

Enlarge

2
Momentul în care moldovenii urcă în cele trei autocare
Foto: Diaspora moldovenească în Polonia

Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere a frontierei Otaci au ajuns trei autocare și un autoturism, fiind transportați 176 de cetățeni moldoveni care reveneau din Polonia.

Aceștia erau blocați de mai mult de o săptămână la frontieră. O parte dintre ei s-au întors săptămâna aceasta, iar restul au rămas la frontieră întrucât nu au încăput în autocar.

https://www.youtube.com/watch?v=JW871hAAVBo

UPDATE. 09:45 

Angajații SA „Moldovagaz” revin la muncă

Ramura de gaze naturale a Republicii Moldova treptat revine la normalitate. Astfel angajații SA „Moldovagaz”, care au lucrat la distanță sau au fost transferați la staționare pe perioada carantinei, începând cu ziua de luni, 4 mai, își vor relua activitatea într-un regim de zi de munca deplină cu stricta respectare a normelor sanitare.

Totodată, parțial se vor redeschide Centrele relații cu consumatorii din Bălți, Ialoveni, Orhei, Edineț, Florești, Comrat, Cahul, Taraclia, Cimișlia și Ungheni. La etapa inițială, se vor prelucra doar adresările consumatorilor de tip facturare și refacturare.

Cu o săptămâna în urmă și-a reluat activitatea și Centrul relații cu consumatorii din Chișinău. Toți angajații centrelor sunt asigurați cu mijloace de protecție personală, inclusiv măști și mănuși de unică folosință. La intrare și în încăperea centrelor sunt instalate recipiente cu soluții de dezinfectare a mâinilor pentru consumatori.

Îndemnăm vizitatorii să respecte cu strictețe normele de distanță sanitară de cel puțin 2 metri și să execute incontestabil solicitările administratorilor în privința ordinii de acces în edificiu. Ne cerem scuze pentru incomoditățile posibile, însă ținem să respectăm regulile epidemiologice actuale pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Menționăm că, activitatea Centrului relații cu consumatorii din Ștefan Vodă, care să află în carantină, continuă să fie sistată. Același regim este valabil și pentru cele 24 de centre raionale ale SA „Moldovagaz” din Rezina, Telenești, Soroca, Cantemir, Leova și altele.

72 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus au fost înregistrate ieri, 2 mai

4 052 cazuri este bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus

1 334 persoane au fost tratate

124 au decedat din cauza COVID-19

Nicio persoană revenită acasă nu a prezentat
simptome ale infecției de tip Covid-19

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 299 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 473 traversări persoane, dintre care 666 treceri la frontiera moldo-română, 468 treceri la frontiera cu Ucraina și 339 treceri a frontierei aeriene.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 472 traversări persoane;
PTF Otaci – 290 traversări persoane;
PTF Aeroportul Chișinău – 339 traversări persoane (rute charter);
PTF Tudora – 91 traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 107 traversări persoane.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 2 299 persoane și completate 1 473 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 328 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a două rute charter din Germania și Italia, fiind înregistrate 339 de persoane.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare