Te afli peste hotare? Iată unde poți apela pentru a reveni acasă

Comisia pentru Susținerea Diasporei (CSD) adresează un îndemn către cetățenii originari din Repubica Moldova, aflați peste hotarele țării: să se conformeze regulilor și indicațiilor autorităților locale și ale Comisiei pentru Situații Excepționale, și să evite călătoriile pe cale terestră în această perioadă de criză, cu agențiile care nu dețin autorizarea necesară. În acest fel, ar putea fi evitate situațiile în care cetățenii sunt blocați la granițele dintre state, în imposinilitatea de a ajunge acasă. Totodată, CSD a publicat lista membrilor săi și datele de contact, la care pot apela moldovenii, pentru a fi repatriați.

Foto: migratiesigura.md

„Stimați conaționali, pe perioada stării de urgență, în vederea desfășurării măsurilor de prevenire a răspândirii infecției Covid-19 și conform prevederilor Dispoziției nr. 6 din 26.03.2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale, acțiunile de repatriere a cetățenilor moldoveni aflați în stăinătate vor fi efectuate cu curse charter, de care vor beneficia cetățenii moldoveni incluși în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor puse la dispoziția solicitanților începând cu 29.03.2020, prioritate având studenții, persoanele aflate la tratament medical, cetățenii aflați în dificultate. Persoanele incluse în listele sus-menționate vor fi informate în prealabil despre detaliile privind modalitatea de achiziționare a biletelor de călătorie. În continuare, conform punctului 18 din Dispoziția nr. 17 din 13 aprilie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, au fost suspendate rutele transportului rutier de persoane în trafic internaţional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale şi în regim taxi, cu excepţia curselor speciale autorizate de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale”, se menționează într-o adresare a Comisiei pentru Susținerea Diasporei.

„️Reieșind din cazul a circa 300 de moldoveni, care la data de 25 aprilie s-au pornit spre Moldova din Franța, cu cursele care organizaseră tentativa de trecere a mai multor frontiere cu destinația România și Moldova, precizăm că au fost opriți la hotarul cu Germania din motive că nu a avut aprobare pentru transportarea pasagerilor de către Comisia pentru Situații Excepționale”, mai menționează CSD.

În această ordine de idei, moldovenii aflați în străinătate sunt rugați să se conformeze regulilor și indicațiilor autorităților locale și a Comisiei pentru Situații Excepționale, și să evite călătoriile pe cale terestră în această perioadă de criză, cu agențiile care nu dețin autorizarea necesară: „Astfel vom contribui cu toții, nemijlocit la diminuarea situațiilor inopinate, la o bună colaborare și mult mai eficientă între instituțiile de resort a Republicii Moldova și a țărilor prin care pot fi asigurate preventiv coridoare de trecere pentru agențiile solicitante”.

Membrii Comisiei pentru Susținerea Disporei (CSD), oferă asistență pentru a informa, preveni și soluționa dificultățile moldovenilor privind: 1) completarea Chestionarului pentru cetățenii MD care doresc sa fie repatriați cu rute charter; 2) informarea despre rutele autorizate pentru transportarea persoanelor pe cale terestră.

Iată lista membrilor CSD și datele de contact, în diverse țări:

1. Grecia - Svetlana Lisagor Vergis, președinte, +30 6972030969, s.lisagorvergis@gmail.com 2. Italia - Ludmila Posilețcaia, secretar, +39 389 992 6470, l.posiletcaia@gmail.com 3. Letonia - Gheorghe Tofan, membru, +371 29 323 270, mio2014rica@gmail.com 4. SUA - Olga Osadcii, membru, +1 (256) 585-8354, olgaosadcii@gmail.com 5. Federația Rusă-Olga Cebotari, membru, +7(495)123-39-44/+79162480743, olgacebotari92@mail.ru 6. Federația Rusă - Lidia Selezeni, membru, +7 922 797-67-77, selezen17@mail.ru 7. Liban - Ludmila Ivanova-Tossounian, membru, +961713561, emilia1998@mail.ru 8. Federația Rusă - Carolina Vetrova, membru, +7 920 466-82-20, mold.vrn@yandex.ru


Pub