(video) Care este rolul medicului de familie, în cazul testării persoanelor suspecte de Covid-19: La ce pericol este supus

Ministerul Sănătății a venit cu mai multe precizări cu privire la implicarea medicilor de familie la preluarea probelor și testarea pacienților de Covid-19 la domiciliu. Potrivit specialiștilor, medicul de familie nu va intra în contact cu persoana potențial bolnavă, pentru asta va exista echipe, formate din doi asistenți medicali, iar medicul de familie doar va coordona procesul de la distanță.

Foto: UNIMEDIA

„Vorbim despre crearea echipelor la nivel de centre raionale. Echipele se formează din asistenți medicali. [...] Medicii de familie sunt implicați în coordonare a activităților. Medicul de familie are rol de a identifica persoana, care va beneficia de tratament la domiciliu, de a informa persoana că mâine va veni asistentul medical pentru prelevare, de a adapta conduita tratamentului în funcție de rezultatul testului”, a declarat Tatiana Zatîc, șefa Direcției în politici în domeniul medical primar, urgențe comunitare.

Amintim că între 100 și 150 de medici de familie și asistenți medicali din țară urmează a fi implicați în colectarea probelor pentru diagnosticarea infecției cu Covid-19, direct la domiciliul pacienților suspectați că ar putea fi contaminați. Asta după ce Ministerul Sănătății a semnat o dispoziție în acest sens, care i-a indignat pe o parte dintre angajații Asistenței Medicale Primare(AMP).


Pub