Opt angajați ai spitalului raional din Sîngerei, infectați cu noul coronavirus

După ce ieri ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat că la spitalul raional Sîngerei a izbucnit un focar de coronavirus, astăzi instituția medicală a venit cu un comunicat de presă în care oferă detalii despre situația epidemiologică. Potrivit aministrației, opt angajați ai spitalului au fost testați pozitiv la noul coronavirus.

Foto: srsingerei.com

Este vorba despre doi medici, o asistentă medicală și cinci angajați care fac parte din personalul tehnic al instituției.

Doctorii și asistenta medicală s-au infectat în spital, după ce au intrat în contact cu două paciente bolnave de coronavirus, iar alți cinci angajați s-au infectat în afara instituției medicale.

„În ultimele zile în mod urgent au fost spitalizați două paciente în stare critică, care au avut acces în circuitul comun al pacienților, la terapia intensivă cu conectarea la respirație artificială dirijată în secția de reanimare și o altă pacientă a necesitat o intervenție chirurgicală de volum și risc major. Ulterior, pacientele au fost testate, după ce au manifestat semnele clinice ale infecției cu Covid-19, conformându-se infecția”, se arată în comunicatul spitalului din Sîngerei.

Tot personalul medical implicat în actul de tratament acordat celor două paciente a fost, de asemenea, testat. În rezultat, doi medici și o asistenta medicală s-au dovedit a fi pozitivi. Restul personalului medical, care a contactat cu pacienta, au fost izolați.

Cât despre cei cinci angajați din rândurile personalului tehnic, aceștia s-ar fi infectat în afara spitalului. „Toți au forme ușoare ale bolii, sunt plasați pentru tratament la domiciliu sub supravegherea medicului de familie”, precizează administrația spitalului raional Sîngerei.

În comunicat se subliniază faptul că în spital nu s-au înregistrat cazuri de infectare intraspitalicească printre pacienți.

Totodată, cazurile de infectare în rândurile lucrătorilor medicali au fost inevitabile și reflectă riscurile pe care „și le asumă” aceștia în timpul acordării asistenței medicale pacienților.

Solicitat de UNIMEDIA, șeful spitalului raional din Sîngerei, Lilian Brînză, a declarat că până ieri au fost testați 60 de angajați ai spitalului, dintre care au fost confirmați opt. Cei doi medici și asistenta medicală, care activează în secția reanimare, s-au infectat în spital, după ce au avut contact cu o pacientă.

Amintim că ieri, ministra Sănătății a anunțat despre două focare noi de infecție la două spitale din țară. Unul dintre acestea este la Institutul de Medicină Urgentă și alta la un spital din Sîngerei. La Institutul de Urgență s-au depistat mai mulți contaminați cu COVID-19 în secția chirurgie. În Spitalul raional din Sîngerei au fost confirmate cazuri de infectare în trei secții – chirurgie, terapie și la maternitate.


Pub