Activitatea magazinelor DutyFree interzisă. Compania DFM acuză autoritățile de decizii arbitrare și solicită intervenția premierului

Compania „DFM” se plânge că ar fi ținta „unor abuzuri și a unui tratament arbitrar din partea autorităților care îi interzic să-și desfășoare activitatea”. DFM i-a transmis o scrisoare oficială premierului Ion Chicu, președintele Comisiei pentru Situații Excepționale, în care îi solicită „eliminarea restricțiilor, care afectează sute de angajați, veniturile la bugetul de stat, dar și mediul de afaceri în general”.

Foto: DFM

Compania precizează, în scrisoarea sa, că deși nu era obligată să o facă, după introducerea stării de urgență în țară a suspendat temporar activitatea magazinelor „duty free” pentru a reduce riscul de infectare a angajaților. Ținând cont de Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 21 din 24 aprilie, DFM intenționa să reia activitatea economică la 27 aprilie, dar Poliția de Frontieră i-a interzis acest lucru.

„Spre mirarea noastră însă, reprezentanții Poliției de Frontieră le-au interzis angajaților magazinelor noastre să desfășoare activități comerciale, fără a oferi nicio explicație sau prezenta vreun document, dar făcând referire la un „ordin verbal” din partea superiorilor, ceea ce, în opinia noastră, reprezintă un abuz și o ilegalitate din partea Poliției de Frontieră”, se arată în scrisoare.

Compania a solicitat intervenția premierului Ion Chicu, care a venit cu un răspuns, făcând trimitere la o prevedere din Dispoziția Comisiei din 29 aprilie, în care este prevăzută interdicția reluării comerțului „în aeroporturile şi porturile internaţionale şi în punctele internaţionale de trecere a frontierei de stat”.

„Considerăm prevederea respectivă din Dispoziția 24 ca fiind contrară spiritului concurenței libere într-o economie de piață, mai ales că SRL „DFM” dispune de toate mijloacele necesare pentru a asigura securitatea angajaților și a clienților săi și, în comparație cu alte unități comerciale, sunt evitate cozile, îmbulzeala și, respectiv, riscul infectării cu Covid-19”, notează DFM.

Compania consideră că o astfel de atitudine afectează imaginea Republicii Moldova în ochii investitorilor străini. „Republica Moldova are și așa o imagine proastă printre investitorii străini, având în vedere unele declarații și acțiuni ale autorităților din ultima perioadă de timp. Un litigiu internațional, care va scoate la iveală noi abuzuri și încălcări ale drepturilor agenților economici și ale liberei concurențe, ar afecta și mai mult această imagine”, menționează DFM, solicitându-i lui Ion Chicu să dispună anularea restricțiilor pentru activitatea economică a companiei.


Pub