(video) Medicii români ajunși la Bălți, premiați cu plicuri cu bani de Usatîi. „Am crezut că sunt medalii sau diplome, îi întoarcem și rugăm să fie folosiți pentru alte nevoi”

Patru dintre medicii români veniți în Moldova pentru a ajuta în lupta contra infecției Covid-19, care au fost repartizați la Spitalul Clinic din Bălți, au fost întâmpinați de primarul orașului, Renato Usatîi. Acesta le-a înmânat câte un plic oaspeților, menționând că este vorba despre premii bănești, la fel cum au fost oferite și doctorilor locali care activează în cadrul instituției medicale. A doua zi, medicii români au înapoiat plicurile cu bani, iar Ambasada României la Chișinău a venit și cu precizări în acest sens, menționând că, misiunea personalului medical român în Moldova este una strict umanitară.

În cadrul ceremoniei de prezentare la Bălți a medicilor, primarul Renato Usatîi le-a mulțumit pentru ajutorul pe care au decis să îl ofere Republicii Moldova. „Sprijinul care a venit din partea Guvernului României, din partea medicilor români este foarte important astăzi pentru RM și putem doar să vă mulțumim din tot sufletul și sperăm să ne putem îmbrățișa după ce trecem de pandemie. În ceea ce ține de colegii dvs din mun. Bălți, eu ca primar am luat o decizie, înainte de Paști, toți medicii din prima linie din municipiu au primit câte un premiu lunar de 1000 de dolari și deoarece dvs ați devenit membrii familiei din Bălți, și pentru dvs din partea mea câte un premiu”, a declarat Usatîi.

Medicii au mulțumit, iar a doua zi, au întors plicurile cu banii la Primăria din Bălți și le-au înmânat viceprimăriței Tatiana Dubițkaia. Procesul a fost filmat și transmis live, pentru a trimite confirmarea ambasadorului României în Moldova, dar a fost semnat și un proces verbal în acest sens.

„Domnul primar a făcut acest gest din recunoștință și pentru a vă demonstra că din primele clipe, dvs ați devenit colegi ai medicilor bălțeni, care la fel beneficiază de acest spor din partea primarului. A vrut să vă simțiți ca acasă, frați, colegi, prieteni, fără aface o discriminare”, a precizat Tatiana Dubițkaia.

„Am vrut să vă mulțumim și să clarificăm, exact asta a fost și înțelegerea noastră. Am înțeles gestul domnului primar, pe de o parte de a avea grijă de cei din prima linie, care luptă împotriva Covid-19, și asta înseamna că dânsul se îngrijește de comunitate, ceea ce ne bucură foarte mult, pe de o parte, și că i-a considerat pe colegii noștri parte a acestei familii, să-i pună la același nivel. Însă din punctul nostru de vedere, fiind o misiune umanitară, gestul generos al domnului primar vrem să îl direcționăm către alte nevoi, pe care dvs le știți cel mai bine. Ei sunt plătiți de statul român, sunt voluntari, și-au lăsat soțiile, copiii acasă, au venit cu tot dragul, să ajute colegii din Moldova, să-i sprijine, să salveze vieți. Ei nu au crezut că este vorba despre bani la mijloc, au crezut că poate ați dat vreo medalie sau vreo diplomă a orașului”, a menționat reprezentantul medicilor veniți din România.

Și Ambasada României a venit cu o precizare în acest sens: „Ambasada României în Republica Moldova informează că în contextul misiunii în Republica Moldova a echipei medicale din România pentru combaterea pandemiei de Covid-19, personalul medical român repartizat la Bălți a fost primit la 30 aprilie a.c. și de primarul orașului Renato Usatîi, care le-a oferit câte un cadou drept mulțumire. Printre materialele oferite cadou au fost identificate, ulterior întâlnirii menționate, unele sume de bani. Aceste sume au fost returnate integral la 1 mai 2020, în prezența presei locale. Ambasada reiterează faptul că misiunea personalului medical român în Republica Moldova pentru combaterea pandemiei de Covid-19 este una strict umanitară, România suportând integral costurile legate de desfășurarea acesteia”.


Pub