Tratarea coronavirusului acasă, experiența unei familii cu trei copii

În Republica Moldova, tratamentul la domiciliu a persoanelor infectate cu COVID-19, dar cu simptome ușoare a început abia pe 10 aprilie 2020. Printre primii care au urmat această strategie se află soții Iulia și Sergiu Morozan, din Sângera. Timp de 20 de zile, aceștia și-au monitorizat atent temperatura corpului, respirația și alte simptome. Dar cea mai mare preocupare a fost să nu-și molipsească mama și cei trei copii. Ieri au fost vizitați de „mascați”, doi medici voluntari, bine echipați, și le-au fost prelevate probe repetate.  

 2 dintre primii 135

Iulia, 25 de ani, și Sergiu, 33 ani, sunt căsătoriți, iar casa lor răsună de vocile celor trei copilași ai lor – Damian, Xenia și mezinul Cosma (4, 3 și, respectiv, 2 ani). Iulia este studentă în anul IV la Filologie, iar Sergiu lucrează la o stație PECO. Alături de mama lui Sergiu, care locuiește în aceeași curte cu ei, cei cinci se află în carantină de pe 10 aprilie, când au venit rezultatele testelor – pozitive.

Enlarge

28619325_1376983182407546_1998770952899076364_o
Iulia Morozan (foto din arhiva personală)

Iulia a dezvoltat simptome prima, dar le-a ignorat, crezând că sunt legate de o altă problemă de sănătate. Când, pe 9 aprilie, și lui Sergiu i-au apărut simptome, soții s-au mobilizat. „Când am văzut că am făcut deja ambii febră, ne-am îngrijorat și am hotărât să facem testul la o clinică privată”, povestește Iulia. Nu aveau timp să aștepte evoluții mai proaste. Sunt părinții a trei copii și locuiesc în aceeași curte cu mama lui Sergiu, și ea în grupul de risc. În plus, Sergiu trebuia să iasă la muncă și nu ar fi vrut să-și pună colegii de la stația PECO în pericol. 

Citește și cum are loc tratamentul la domiciliu în Italia și Spania

Iulia și Sergiu nu au stat mult pe gânduri, au anunțat medicul de familie, s-au programat la testare, s-au echipat cu mască și mănuși, au achitat câte 350 de lei pentru test și au lăsat medicii să preleve probele biologice. 

Sergiu, gospodărind prin curte

Pe 10 aprilie au primit emailul cu vestea proastă. „Plângeam. Era catastrofă. Nu vă pot exprima cum mă simțeam. Mai mult mi-era frică pentru copii”, spune Iulia. Exact în aceeași zi Ministerul Sănătății RM a dat startul tratamentului la domiciliu. Astfel, Iulia și Sergiu s-au regăsit printre cele 135 de persoane care au început tratamentul acasă. Ieri, 30 aprilie, numărul lor era de 723, dintre care 696 persoane au fost testate.

Odată cu anunțul, a urmat procedura standard. Medicul de familie le-a prescris tratamentul – și le-a transmis pe telefon indicațiile care trebuiesc urmate. Suplimentar, soții Morozan au consumat multe ceaiuri cu ghimbir și miere și, pentru efect sigur, prafuri efervescente cu paracetamol și vitamina C. Protocolul aprobat de Minister, care le-a fost trimis soților de către medicul lor de familie, spune că antibioticele și analgezicele sunt strict interzise. Astfel, medicul le-a prescris bolnavilor paracetamol și vitamina C.

La un pas până la 112

Până nu demult, Iulia era foarte sceptică în privința stărilor de depresie despre care auzea la televizor. „Mi se părea o glumă. Dar am simțit-o pe pielea mea și vă spun că e o catastrofă. Asta într-adevăr există în societatea noastră!”, accentuează Iulia. 

„Vreo trei zile ne-a fost mai greu. Ambii am avut febră ridicată până la 39,5. La copii nu s-a manifestat deloc, dar soacra a făcut și ea febră două zile”, spune Iulia. Deși, pentru ca folosesc aceeași bucătărie, șansele de infectare erau destul de mari, soacra Iuliei a reușit să nu se infecteze. Acum pune toate meritele pe umerii remediilor naturale pe care le aplică toată viața. 

După ce le-a trecut febra, soții au început să se simtă tot mai bine. Totuși, la a 14-a zi de tratament, a venit al doilea val.

„În caz că starea noastră se agrava, trebuia să chemăm ambulanța.” Momente în care Iulia era gata să apeleze la serviciul 112 nu au lipsit. Problemele neurologice de care suferă de ceva timp îi îngreunau lupta cu virusul. Avea accese de tuse. Atunci, medicul i-a permis să bea calmante pe bază de ierburi. „Psihologic eram la pământ. Abia acum îmi revin. Și medicul m-a ajutat foarte mult, mai ales psihologic”, recunoaște Iulia.

 Cum să le explici copiilor că nu au voie să te pupe?

Cea mai mare provocare, de-a lungul celor 20 de zile de tratament la domiciliu, a fost să-i țină pe copii cât mai departe de ei. Cum să le spui copiilor să păstreze distanța de la părinți, să nu-i îmbrățișeze, să nu-i pupe? „Mămica are buba, pe mama o doare, nu se poate”, le spunea Iulia. Încerca să nu se apropie de ei, dar fără ca ei să creadă că părinții nu-i iubesc. Obișnuiți să stea mereu în preajma mamei și a tatei, Damian, Xenia și Cosma s-au trezit într-o situație complet nouă pentru ei. Sergiu și Iulia au pus jucăriile în centrul camerei, ca cei mici să fie alături, dar cât mai departe de patul lor. Mama lui Sergiu a fost de mare ajutor – le găsea mereu activități afară sau în casa ei. Mare salvare a fost și curtea casei, unde copiii au putut să petreacă mult timp în aer liber. 

În pofida stărilor prin care a trecut, Iulia se bucură că nu a fost nevoie de internarea lor. „Știam că e posibil să ne interneze împreună. De asta-mi era cel mai mult frică, să se molipsească de la noi…” 

Chiar dacă peste gard locuiesc două persoane infectate cu COVID-19, vecinii tinerei familii continuă să fie sceptici în privința acestui virusului și cred că nu este cu nimic diferit de o simplă răceală. Aceștia le permit copiilor lor să se apropie de gard și să comunice cu cei trei copilași ai Iuliei și ai lui Sergiu. „Eu văd diferența dintre răceală și virusul ăsta. Febra, apăsarea în piept, durerile. Este diferență”, spune Iulia. Nici alte falsuri care circulă online nu i-a ocolit. Iulia recunoaște că îi este frică de antele 5G, dar nu cunoaște prea multe despre ele.

 Vizita „mascaților”

 Ieri Iulia și Sergiu au fost vizitați de „mascați”, cum le spune în glumă femeia, din cauza echipamentului pe care-l poartă pentru a se proteja de virus. „Ne-au telefonat cu o oră înainte de a veni. Noi nu mai aveam răbdare! Au venit 2 medici de la policlinica din orășelul nostru și alți doi medici echipați care ne-au colectat probele doar din gură. Cei din urmă purtau câteva perechi de mănuși și le dezinfectau permanent”, povestește Iulia.

Procedura a durat foarte puțin. După ce au fost prelevate probele, soții Morozan au închis ușa la casă, medicii și-au adunat echipamentul în pungi și au plecat. „S-a observat o stare de grijă pe fețele lor. Am înțeles că nu e de glumit. Copiii un pic s-au speriat, doreau să se ascundă la etajul II, însă i-am sustras cu desenele animate”. 

 Astăzi, Iulia și Sergiu urmează să afle rezultate testelor.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.