01:27:02 20.04.2024
Stiri

Un apropiat al lui Dodon aruncă MIZERIE în direcția României, UE, SUA și a FMI-ului, dar laudă Rusia și China. „Un judecător al Curții Constituționale îndeplinește ORDINELE unui ambasador”

Politică 01.05.2020 14:58 Vizualizări5731 Autor: Ziarul National
Un apropiat al lui Dodon aruncă MIZERIE în direcția României, UE, SUA și a FMI-ului, dar laudă Rusia și China. „Un judecător al Curții Constituționale îndeplinește ORDINELE unui ambasador” Facebook


Deputatul socialist Bogdan Țârdea, un aprig susținător al Uniunii vamale euroasiatice, lansează din nou acuzații grave la adresa UE, SUA și a României, după ce Occidentul a oferit R. Moldova ajutoare consistente pentru atenuarea efectelor crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Potrivit lui Țîrdea, UE a solicitat încă acum patru ani să fie investigat dosarul privind „furtul miliardului”, să fie reformată justiția, dar nu a mai îndeplinit condițiile asumate.

„Au fost tocmai 28 de condiționalități doar pentru 60 de milioane de lei credit și 40 de milioane sub formă de grant. Parlamentul a investigat acest furt. Și ce? SUA nu vrea să-l predea pe Plahotniuc, Israelul - pe Șor. Procuratura a pornit dosare penale pe numele lui Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Marina Tauber, Morari... Și ce? Imediat ambasadorii au început să sune procurorii și să ceară respectarea drepturilor acestora. Ne-am adresat UE și SUA să ne ajute în recuperarea miliardului, iar ca răspuns au înghețat suportul macrofinanciar”, a scris Țîrdea pe Facebook.

Citește și: Comisia Europeană va acorda 100 de MILIOANE de euro R. Moldova, în condiții AVANTAJOASE, pentru a atenua criza economă provocată de COVID - 19

Tirul atacurilor la adresa partenerilor externi, lansate de socialist, a continuat.

„Ne-au cerut reformarea justiției, să numim un procuror general independent. Am reformat justiția. Dar s-a dovedit că un judecător al Curții Constituționale îndeplinește ordinele unui ambasador. Doar sora acestuia lucrează în cadrul Ambasadei (acesta a declarat ieri că sora judecătorului CC, Serghei Țurcan, Tamara Țurcan, ar fi angajată la Ambasada SUA n.r.). Frumos, nu ai ce spune. Cu procurorul e același lucru. A fost organizat un concurs, dar a câștigat Stoianoglo. El s-a dovedit a fi independent de noi, dar ghinion, independent și față de ei”, a spus acesta.

CITIȚI și GALERIE FOTO, VIDEO // O echipă formată din 52 de medici din România a ajuns în R. Moldova, pentru a ajuta GRATUIT, timp de două săptămâni, la tratarea bolnavilor de COVID-19. AJUTOR de 3,5 MILIOANE de euro din partea României

În continuare, Țîrdea își pierde răbdarea și cere de la UE, pe un ton ultimativ, bani.

„Bine, am înțeles că nu vreți să-l dați pe Plahotniuc, miliardul, aeroportul – măcar dați cele 100 de milioane de euro. Moldova a făcut o groază de reforme, dați tot ce se poate de dat. Dar nimic: în 2016 – 0, 2017 – 0, 2018 – 0. În 2019 au dat 30 de milioane cu o mulțime de condiționalități. În 2020 au mai pus opt condiționalități și iarăși zero. UE promite să dea ba 140 de milioane, ba un miliard, ba 80 de milioane... În rezultat, bugetul nu a primit măcat o ladă cu mănuși. FMI a dat creditul de 235 de milioane doar după ce Rusia a oferit creditul. Dacă Moscova nu ne dădea banii, atunci aveam să primim de la FMI exact ce am primit și de la UE. Poate în cel mai bun caz vom primi 100 de milioane în zece tranșe, cu 50 de condiționalități”, ironizează Țîrdea.

Citește și: VIDEO // Ajutor „REAL” de la UE pentru cetățenii R. Moldova în lupta cu COVID-19: Loturi importante cu echipamente de protecție, procurate cu bani europeni, distribuite pe cele două maluri ale Nistrului

Citește și: Șeful delegației PE la Comitetul de Asociere UE-Moldova explică DIFERENȚA dintre ajutorul oferit de UE și de către Rusia: „Obiectivul Rusiei nu este să ajute cetățenii R. Moldova, ci să crească dependența Chișinăului de Kremlin”

Acesta nu a ezitat să critice și România, chiar dacă Guvernul de la București a alocat 3,5 de milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova în lupta cu COVID – 19 și a trimis o echipă de peste 50 de cadre medicale în R. Moldova. În opinia lui Țîrdea, acest ajutor a venit doar după ce Ungaria a oferit un ajutor umanitar.

CITIȚI și DOC // Președintele Dodon a EXAGERAT ajutorul Federației Ruse: R. Moldova și-a cumpărat singură echipamentele din China și va achita COMBUSTIBULUL consumat de avionul care le-a adus la Chișinău

„România a trimis 53 de medici și diferite ajutoare: măști, combinezoane. Mulțumesc. Dar au trimis toate acestea pe 27 aprilie, când se încheie carantina, când deja magazinele au fost deschise, fabricile. Și au trimis toate acestea doar după ce Ungaria ne-a acordat ajutor. Și da, au venit cu ministru, cu fanfară, sesiuni foto. China a trimis zilele acestea încă un lot de ajutor umanitar, dar nimeni nu a observat. La fel ca și ajutorul oferit de Rusia. Dar nimeni nu a știut de asta, pentru că au uitat de fanfară”, a conchis deputatul Țîrdea.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md