22:53:14 16.04.2024
Stiri

În R. Moldova NU va avea loc testarea masivă a populației pentru depistarea coronavirusului: „O să irosim testele”

Social 01.05.2020 16:13 Vizualizări2753 Autor: Ziarul National
În R. Moldova NU va avea loc testarea masivă a populației pentru depistarea coronavirusului: „O să irosim testele”


Populația R. Moldova nu va fi supusă testării în masă pentru depistarea și izolarea persoanelor infectate cu COVID-19, așa cum s-a procedat în alte state.

Responsabilii din domeniul sănătății de la Chișinău susțin că această metodă poate reprezenta o cheltuire „irațională” a testelor pentru COVID-19.

„Nu testăm populația generală, pentru că diagnosticul de laborator trebuie să aibă un raționament. Scopul diagnosticului de laborator este de a identifica, izola, testa și trata persoana. La testare, noi ne bazăm pe pe definiția-standard a cazului, aprobată la nivel internațional. Nu are rost să testăm masiv, pentru că dacă persoana nu întrunește definiția de caz, o să irosim irațional testele. De exemplu, azi testăm omul, e negativ, dar nu avem nicio certitudine că el mâine nu se întâlnește cu virusul și nu poate fi pozitiv. De aceea, noi punem accent pe capacitatea sistemului de sănătate publică”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, Constantin Râmeș, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Tactica de a testa masiv va fi aplicată doar în instituțiile medicale. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că până acum au fost testați peste trei mii de lucrători medicali din cei peste 11 mii aflați în prima linie a luptei cu COVID-19, inclusiv în spitale, asistența medicală urgentă și cea primară.

Și, deși declara anterior că infectarea angajaților medicali cu COVID-19 se producea din cauza faptului că aceștia nu respectau măsurile de protecție, în timp ce medicii acuzau faptul că nu avea echipamente necesare, astăzi Dumbrăveanu a recunoscut eficiența testării în masă a acestora.

„Noi am mers pe investigarea focarelor în instituțiile medicale. În cazul înregistrării unei îmbolnăviri, noi testăm toate persoanele care au contactat cu lucrătorul medical bolnav. În toate instituțiile în care au fost cazuri n-au fost testați doar bolnavii, ci și toți angajații. Acest lucru explică numărul mare de lucrători medicali infectați”, a explicat ministra.

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a adăugat că în R. Moldova a fost luată decizia ca persoanele decedate din cauza noului coronavirus să nu fie supuse expertizei pato-morfologice, inclusiv pentru a evita infectarea personalului medical.

În total, în R. Moldova s-au infectat 988 de lucrători medicali cu noul coronavirus, dintre care 42% sunt asistenți medicali, 32% personal auxiliar și 25% medici. Cei mai mulți lucrători infectați activează în spitale - 628, în asistența medicală de urgență - 256, dar și în asistența medicală primară - 72.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md