11:01:07 29.03.2024
Stiri

Declarația integrală a șefului diplomației de la București, după întrevederea cu premierul de la Chișinău: „România va continua să susţină obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a R. Moldova”

Știri 01.05.2020 18:00 Vizualizări1620 Autor: Ziarul National
Declarația integrală a șefului diplomației de la București, după întrevederea cu premierul de la Chișinău: „România va continua să susţină obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a R. Moldova”


Ministrului Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, a însoțit, joi, echipa formată din 53 de persoane, inclusiv 41 de medici, care a venit din România în R. Moldova pentru a salva vieți și a ajuta la combaterea COVID-19.

La Chișinău, Bogdan Aurescu a avut mai multe întrevederoi cu oficiali și lideri din opoziție, reiterând sprijinul pe care România îl acordă dezinteresat R. Moldova.

CITIȚI și GALERIE FOTO, VIDEO // O echipă formată din 52 de medici din România a ajuns în R. Moldova, pentru a ajuta GRATUIT, timp de două săptămâni, la tratarea bolnavilor de COVID-19. AJUTOR de 3,5 MILIOANE de euro din partea României

Vedeți mai jos declarația integrală a ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, dăcută după întrevederea cu prim-ministrul Ion Chicu:

Mulţumesc, domnule Prim-ministru pentru primire şi vă mulţumesc pentru discuţii.

Vreau, încă de la început, să subliniez faptul că această vizită este, de fapt, un mesaj pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, prin care România îi asigură că este alături de ei la nevoie, aşa cum a făcut-o dintotdeauna.

Vreau şi cu această ocazie să transmit sincere condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în această criză şi să urez însănătoşire grabnică celor bolnavi. În aceste momente, România arată că este solidară pe deplin cu toţi cetăţenii Republicii Moldova. Suntem alături de dumneavoastră nu doar cu sufletul, cât şi în modul cel mai concret, în mod fizic, iată, prin această misiune medicală pe care am avut onoarea să o însoţesc astăzi la Chişinău şi care, vreme de două săptămâni, va lucra împreună cu colegii din sistemul sanitar din Republica Moldova, din Chişinău, din Cahul, din Bălţi, pentru a combate împreună pandemia de COVID-19.

Este o echipă medicală substanţială formată din 52 de persoane, din care 41 de medici şi asistenţi medicali, care, o parte din ei, au beneficiat şi de experienţa misiunii medicale similare din Italia, după cum spunea şi domnul Prim-ministru şi care, sunt convins, vor arăta împreună cooperarea care se poate realiza şi la acest nivel şi în acest context între cele două ţări.

Mă bucur că am putut să reprezint aici România, în urma deciziei pe care Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, împreună cu Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, alături de Guvernul României, au luat-o de a trimite această echipă medicală la Chişinău. Şi, de asemenea, mă bucur să pot să reiterez ceea ce astăzi de dimineaţă domnul Primul-ministru Orban a menţionat la Iaşi, atunci când a urat drum bun şi succes echipei medicale care se deplasa şi care a ajuns deja în Republica Moldova şi anume că, în această seară, în cadrul şedinţei de Guvern, Guvernul României va decide asupra unui ajutor în formă de donaţie, de echipamente medicale, de medicamente, alte materiale necesare pentru combaterea pandemiei. E vorba despre 500.000 de măşti de protecţie, 50.000 de combinezoane, despre anumite medicamente care sunt utilizate în tratamentul bolnavilor de COVID-19. Şi, sigur, vor fi şi alte aspecte care vor fi decise în cadrul şedinţei de guvern de astăzi.

Spuneam în timpul discuţiei că, în pregătirea şedinţei de Guvern, se vorbea despre o valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro în materializarea acestui sprijin concret.

De altfel, aşa cum am mai spus şi în alte intervenţii de astăzi, aceste decizii completează un sprijin pe care România l-a acordat deja în contextul pandemiei. Mă refer aici la autorizarea unor exporturi de medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare, achiziţionate din România. De asemenea, mă refer la facilitarea tranzitului şi repatrierii unor cetăţeni ai Republicii Moldova, fie tranzit prin România, dinspre aeroportul Otopeni spre Republica Moldova, fie pe coridorul rutier de tranzit creat dinspre Austria, Ungaria prin România spre Republica Moldova.

Toate aceste acţiuni reprezintă expresia sinceră a relaţiei speciale care există între România şi Republica Moldova.

Am evocat aceste aspecte în discuţiile pe care le-am avut astăzi cu domnul Prim-ministru, reiterând faptul că opţiunea europeană reprezintă singura în măsură să asigure prosperitate şi bunăstare a cetăţenilor Republicii Moldova. De aceea, contextul în care are loc această misiune şi vizita mea la Chişinău, este şi contextul aniversării celor 10 ani de Parteneriat Strategic dintre România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Sigur că ne-am fi dorit ca aniversarea acestui moment să se marcheze într-un mod diferit, nu în contextul unei pandemii. Şi, în acelaşi timp, să ne fi permis o abordare de perspectivă, dublată de responsabilitate şi de acţiuni pragmatice, menite să consolideze parcursul european al R. Moldova. Din acest punct de vedere, poziţia României faţă de Republica Moldova rămâne cea cunoscută aşa cum, de altfel, a prezentat-o şi Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, în noiembrie, anul trecut.

De asemenea, aşa cum Ministerul Afacerilor Externe a prezentat-o, pe 27 aprilie, în numele tuturor autorităţilor române, cu ocazia marcării celor 10 ani de Parteneriat Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Această poziţie constă, în esenţă, în aceea că România continuă să sprijine Republica Moldova în realizarea obiectivului său fundamental de integrare europeană. În acelaşi timp, subliniem necesitatea continuării şi intensificării reformelor necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană, pentru respectarea principiilor democratice, statului de drept, pentru că, aşa cum şi Uniunea Europeană condiţionează sprijinul său de realizarea acestor aspecte, la fel, şi România, este nevoită să aibă aceeaşi abordare. Este nevoie în mod concret, în mod real, aşa cum de altfel a spus şi domnul Prim-ministru, în discuţiile pe care le-am avut, de aceste reforme.

I-am reamintit domnului Prim-ministru de importanţa pe care sprijinul Uniunii Europene o are, Uniunea Europeană este şi va rămâne un partener de neînlocuit pentru R. Moldova, ceea ce, de altfel, a fost recent dovedit prin pachetele de asistenţă, care au fost adoptate, mă refer aici la pachetul de asistenţă pentru achiziţionarea de echipamente medicale în contextul pandemiei adoptat în cadrul Parteneriatului Estic - 87 de milioane de euro, sau asistenţa macro-financiară acordată recent de Comisia Europeană, în valoare de 100 de milioane de euro, care sunt, evident, contribuţii substanţiale.

În încheiere, domnule Prim-ministru, vreau să vă asigur că România va continua să susţină obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, care este, repet, singurul în măsură să asigure dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova, siguranţa şi prosperitatea cetăţenilor săi, evident în beneficiul direct al acestora.

Vă mulţumesc încă o dată şi vă doresc succes în contextul deosebit de dificil al combaterii acestei pandemii de COVID-19. Sperăm ca ajutorul, sprijinul concret al României să fie de folos.

Vă mulţumesc!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md