‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIurie Ușurelu: Fermierii care au arat culturile de toamnă pentru a semăna din nou,...

Iurie Ușurelu: Fermierii care au arat culturile de toamnă pentru a semăna din nou, riscă să piardă și a doua cultură

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Seceta din acest an a afectat o bună parte din culturi, iar specialiștii vorbesc tot mai mult despre necesitatea implementării unor tehnologii ce ar permite menținerea umidității solului. Pe de altă parte, o bună parte din fermierii ce au înregistrat pierderi importante la culturile de toamnă, au arat terenul pentru a semăna din nou.

Iurie Ușurelu, expert independent în agribusiness, îndeamnă producătorii să evite lucrările agresive ale solului, cum ar fi arătura.

„O bună parte din producătorii care au suferit pierderi din cauza secetei hidrologice, dar și înghețurilor (în special la soiurile de grâu importate de peste hotare), lucrează acum terenul cu diferite echipamente. Lucrările sunt realizate la adâncime destul de mare pentru a pregăti patul germinativ și însămânța culturi cum ar fi porumbul sau floarea soarelui. Însă, aceste semințe vor încolți într-un sol ce nu are rezerve de apă și nu se vor dezvolta suficient. Fermierii ce ară solul, riscă să piardă și a doua cultură pe care o vor semăna”, a menționat pentru Agrobiznes Iurie Ușurelu .

Pentru a diminua aceste probleme, Iurie Ușurelu recomandă fermierilor să semene direct sau să realizeze lucrări minime ale solului.

„Solul este foarte uscat, iar încorporând cultura semănată toamna, perturbăm stratul arabil și reducem și mai mult umiditatea. Consider că acest lucru este incorect. Mai ales, că solul astfel lucrat nu va capta nici puținele precipitații de care s-ar putea să avem parte în acest sezon. E timpul să implementăm pe larg tehnologiile No-till sau Mini-till. Acei fermieri care au posibilitate, pot opta și pentru tehnologia Strip-till – lucrarea solului în benzi înguste cu ajutorul unor utilaje combinate. Avem echipamente, dar și suportul necesar pentru a le implementa. Astfel, fermierii ar trebui să aplice la necesitate un erbicid total (cultura uscată formând un mulci deasupra solului care îl va proteja, va reduce evaporarea apei), apoi să realizeze semănatul”.

Potrivit expertului, fermierii ce doresc să implementeze asemenea tehnologii pot beneficia de suport datorită mai multor proiecte.

„Ceea ce facem la moment este incorect: reducem și mai mult umiditatea solului, distrugem structura, reducem numărul microorganismelor din sol. Fermierii pot beneficia de subvenții procurând utilaje adoptate acestor tehnologii, dar și de suportul proiectelor MAC-P sau IFAD. Totodată, avem 11 loturi demonstrative ce confirmă eficiența tehnologiilor respective, fermieri ce au rezultate foarte bune. Agricultura conservativă în anul 2020 este una din puținele soluții de depășire a acestui colaps economic pentru agricultori”.

‹ adv ›

Advertoriale

Promoție de primăvară la creditele Mikro Kapital Moldova

Mikro Kapital Moldova lansează o Promoție de Primăvară, dedicată stimulării spiritului antreprenorial și sprijinirii nevoilor financiare ale clienților săi. Începând de pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›