(video) Ceremonia de prezentare a medicilor din România, veniți în ajutorul colegilor din Republica Moldova

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a avut loc ceremonia de prezentare a celor 42 de medici și asistenți medicali, care au ajuns astăzi la Chișinău pentru a efectua misiunea de sprijin a cadrelor medicale din Republica Moldova în contextul pandemiei de Covid-19.

Din delegația română fac parte 53 de persoane, printre care: Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România, Raed Arafat și ministrul Apărării din România, Nicolae Ciucă.

(13:55) Raed Arafat a declarat că, din momentul în care s-a luat decizia ca această misiune să se desfășoare, a durat mai puțin de două zile ca să se completeze lista de voluntari, iar doritori de a veni în Republica Moldova sunt mai mulți. Șeful DSU le-a urat succes membrilor misiunii, cărora le-a spus că îi așteaptă să se întoarcă cu bine acasă, după 15 zile.

(15:45) Ministrul Apărării din România, Nicolae Ciucă, a prezentat una din cele zece izolete donate Republicii Moldova. „Izoleta este o inovație a Agenției de Cercetare a Ministerul Apărării din România. Sper să fie de mare folos și să fie folosită de cât mai puține ori”, a spus oficialul.

(13:40) Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu a transmis, în numele României, condoleanțe tuturor familiilor celor care și-au pierdut viața „în lupta cu acest dușman nemilos” și le-a urat însănătoșire grabnică celor infectați.

(13:30) Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că gestul autorităților române este „apreciabil și de valoare înaltă”, pentru că „vine de la inimă la inimă” pentru a consolida sistemul de sănătate și pentru a salva vieți omenești. Ministra și-a exprimat gratitudinea față de statul Român pentru suportul acordat Republicii Moldova de-a lungul anilor.

Potrivit ministerului Apărării din România, medicii și asistenții medicali au specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă și vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

De asemenea, pentru buna desfăşurare a activităţilor, Ministerul Apărării Naţionale a României a contribuit cu 10 sisteme de izolare şi transport al personalului contaminat cu agenţi biologici, echipamente care vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova.

Pentru această misiune, toți membrii au primit, în mod excepțional, pașapoarte diplomatice electronice.

Acțiunea face parte din ansamblul măsurilor de sprijin întreprinse de România în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Amintim că luni, 27 aprilie 2020, Președintele României a anunțat că echipa de medici și asistenți medicali români, constituită tot pe bază voluntară, se va deplasa în Republica Moldova, urmând să lucreze în unitățile medicale implicate în combaterea pandemiei, în beneficiul direct al cetățenilor moldoveni.


Pub