Școlile auto, în prag de faliment, solicită permisiune pentru ore practice în condiții de protecție maximă. Ce spune Ministerul Educației

Școlile auto ajunse la disperare și în prag de faliment, solicită Ministerului Educației să permită, după modelul altor state, desfășurarea orelor practice pentru cei care trec instruirea teoretică online. Cu toate că managerii școlilor auto promit măsuri sporite de protecție împotriva Covid-19 și regim special de activitate, Ministerul Educației ridică din umeri și spune că puterea de decizie este la Comisia Situații Excepționale, pe timpul stării de urgență.

Foto: UNIMEDIA

„În corespundere cu Ordinul Ministrului Educației, Culturii și Cercetării al RM cu nr. 370 emis la data de 23 martie 2020, unităților de instruire publice și private le este permisă utilizarea mecanismelor de instruire teoretică la distanță, utilizând posibilități tehnice cu conectare la internet. Desigur, această măsură este foarte binevenită și este salutabilă pentru a evita conglomerarea persoanelor, și ca urmare micșorarea riscului de răspândire a pandemiei SARS COV-2 (COVID-19)”, se arată în solicitarea semnată de Veaceslav Nicic, Manager la o Școală auto.

Totodată, aceștia subliniază că partea teoretică nu este suficientă, de aceea solicită permisiunea de a desfășura orele practice, respectând toate măsurile obligatorii, măcar pentru persoanele care erau deja înscrise, înainte de situația creată de pandemie.

„În mod evident, instruirea practică nu poate fi efectuată la distanță, însă dacă se vor respecta toate condițiile de igienizare a habitaclului, măsurarea temperaturii cursantului cu termometrul electronic cu laser, instructorii și cursanții să aibă echipament minim de protecție împotriva răspândirii infecției (mască și mănuși dezinfectați cu soluție pe bază de spirt), aceasta se poate realiza sub răspunderea managerului instituției”, menționează managerul școlii.

Ministerul Educației a examinat solicitarea, dar nu a oferit vreo soluție.

„Restricțiile în materie de desfășurare a instruirii practice rămân valabile or, acestea prezintă risc pentru sănătatea publică, chiar dacă entitățile semnatare ale demersului se obligă să respecte o serie de măsuri sporite de siguranță”, se arată în răspunsul ministerului, care face trimitere la deciziile luate de către Comisia Situații Excepționale.


Pub