Carențele OMS – cine se face vinovat și cine va răspunde?

Tot mai multe voci critică modalitatea în care Organizația Mondială a Sănătății gestionează situația epidemiologică provocată de COVID-19. Potrivit InfoMarket, măsurile, recomandate de experții OMS pentru combaterea răspândirii noului Coronavirus, sunt controversate și au provocat cea mai adâncă criză economică din ultimii 100 de ani.

Foto: UNIMEDIA

Moldova, la fel ca și alte state din Europa, renunță treptat la restricțiile impuse în perioada stării de urgență, încercând să reînvie economia. Restricțiile au fost implementate la sugestia OMS pentru a opri răspândirea Coronavirusului.

Altă situație e în SUA. Acolo numărul persoanelor infectate a depășit un milion. Președintele SUA, Donald Trump a suspendat contribuția Statelor Unite la OMS pentru o perioadă de la 60 la 90 de zile pe motivul “proastei gestionări” a pandemiei noului Coronavirus. SUA asigură 15% din bugetul OMS, anul trecut țara a contribuit cu aproximativ 400 de milioane de dolari.

Potrivit The Wall Street Journal, „de la bun început Organizația Mondială a Sănătății a permis ca interesele politice să prevaleze măsurile obiective pentru a proteja sănătatea publică”. Autorii subliniază că „lumea are nevoie de o organizație mondială competentă, care ar putea asigura consultații de încredere în domeniul sănătății publice și care ar putea coordona operativ măsurile de răspuns la izbucnirea epidemiilor”.

După ce Donald Trump, a refuzat să contribuie financiar la susţinerea OMS pentru următoarele 2-3 luni și a cerut tragerea instituției la răspundere, și ministra Afacerilor Externe a Australiei, Marise Payne, a pledat pentru desfășurarea unei investigații la OMS. Şi acesta este doar începutul.

Potrivit autorului articolului publicat de InfoMarket “Imediat ce țările (în primul rând din Europa Occidentală) își vor reveni după executarea recomandărilor OMS în domeniul combaterii virusului și vor evalua amploarea catastrofei economice, va apărea întrebarea de bază – cât de necesar a fost să ne omorâm economia? Va fi și o altă întrebare nu mai puțin importantă – cine e de vină?”


Pub