Chicu, despre SUV-urile de 20 de milioane de lei, pentru MAI: Nu vom ajunge ca în anii '90, când Poliția nu avea mașini să urmărească infractorii

Ministrul de Interne, Pavel Voicu, a explicat, în cadrul ședinței de ieri a Guvernului, de ce s-a decis procurarea automobilelor noi pentru Poliție în plină pandemie. Acesta a menționat că achiziția a fost prevăzută încă acum câțiva ani, în cadrul planului de acțiuni comune cu UE, iar dacă banii nu vor fi valorificați acum, MAI ar putea pierde și alte oportunități pe care le oferă partenerii de dezvoltare. La rândul său premierul Ion Chicu a declarat că nu se va ajunge la situația anilor 1990, când oamenii legii nu aveau mașini pentru a urmări infractorii.

Foto: Autoblog

„Ce mașini noi cumpără MAI? Poate aduceți lumină”, l-a întrebat premierul Ion Chicu pe ministrul de Interne.

„Conform strategiei de dezvoltare a Poliției, din 2016-2020, sunt prevăzute, cu susținerea partenerilor noștri de dezvoltare, anumite acțiuni și măsuri, Urmează în etapă, 2017, 2018 și 2020 e a treia etapă, urmează să procurăm aceste mijloace de transport. Primele etape deja au fost realizate, urmează să procurăm aceste automobile, iar la sfârșitl acestui an să se facă evaluarea din partea partenerilor noștri de dezvoltare și acești bani să fie restituiți RM. Este vorba despre o sumă de 1 milion de euro. Dacă nu evaluăm această sumă, se dau peste cap și alte beneficii de care urmează să aibă parte MAI, pentru că nu se realizează planul de acțiuni comune cu UE”, a explicat Pavel Voicu.

„Este vorba despre valorificarea unor mijloace financiare, proiecte finanțate de UE, acei bani nu pot fi utilizați în alte scopuri, de aceea, sunt utilizați așa cum a fost agreat în momentul lansării acelor proiecte”, a menționat Ion Chicu.

„Pe de altă parte, speranța unora că Poliția va rămâne fără mașini necesare pentru activitate trebuie să fie risipită. Nu vom ajunge ca în anii '90, când Poliția nu avea mașini, pentru a urmări infractorii. În condițiile acestui an trebuie să prioritizăm cheltuielile, ceea ce vine din proiecte internaționale trebuie să valorificăm, dar completarea și asigurarea bazei tehnico-materiale a Poliției trebuie să rămână ca prioritate și nu cădem pradă diferitor speculații pentru unii care visează la anii '90”, a mai adăugat Chicu.

Amintim că la mijlocul lunii aprilie, Inspectoratul Național de Poliție a lansat o licitație publică, cu un buget preconizat de 20 de milioane de lei, pentru „achiziționarea autospecialelor operaționale de teren pentru echipele de reacționare rapidă”.

Potrivit anunțului, urmează să fie procurate 52 de mașini tip SUV, noi, fabricate în 2020, cu o capacitate cilindrică a motorului de minimum 1450 cm3, cu tracțiune 4x4.

Achiziția este finanțată din fondurile Uniunii Europene, conform Strategiei de dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020.


Pub