Primele zile după carantină: Spania și Moldova

PE SCURT

După mai mult de o lună în casă, copiii din Spania până la vârsta de 13 ani au voie să părăsească locuințele o oră pe zi.

De luni, și cetățenilor Republicii Moldova li s-a permis ieșirea în parcuri, cu anumite condiții.

PE LUNG

Guvernul spaniol a propus ieșirea din starea de urgență în patru faze. În prima fază s-a permis ieșirea copiilor de până la 13 ani, inclusiv, din locuințe. În prima fază planificată până la data de 24 mai, unele întreprinderi mici își vor reîncepe munca parțial, cu excepția centrelor mari comerciale. În restaurante, de exemplu, teraselor vor fi deschise la doar 30% din capacitatea lor. De asemenea, hotelurile vor începe să funcționeze din nou, cu excepția zonelor comune.

Această fază va include un program preferențial pentru persoanele de peste 65 de ani în unele locuri, precum și o prezență de până la o treime în lăcașurile de cult pentru celebrarea actelor religioase. Utilizarea unei măști va fi foarte recomandată în transportul în comun, scrie El Confidencial.

În Republica Moldova de luni autoritățile au început să diminueze din restricții. Aflarea persoanelor în spațiile publice a fost interzisă din dat de 25 martie.

https://www.instagram.com/p/B_h9zXpn_jb/?igshid=agkm6dhm9emy

https://www.instagram.com/p/B_jo6hAjzB_/?igshid=j9bd2jm9vet6

https://www.instagram.com/p/B_h6Q9IHe3C/?igshid=lfuqfhhon3m4

https://www.instagram.com/p/B_iBMQ9j-bG/?igshid=1immf5a7rh1rm

Din 27 aprilie se permite aflarea în parcuri cu anumite condiții (aflarea în grupuri nu mai mari de trei persoane și menținerea distanței sociale). Totuși, aflarea în alte spații publice decât parcurile este interzisă.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.