Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Administrația capitalei este preocupată de diminuarea mirosului de la Stația de epurare a apelor reziduale

   2468

Primarul general, Ion Ceban, a mers joi în inspecție la Stația de epurare a apelor reziduale din capitală, pentru a vedea cum sunt gestionate lucrările privind diminuarea mirosului de nămol, emanat în oraș, de pe teritoriul întreprinderii.    

Astfel, la depozitul nr. 2 al Stației de epurare au fost desfășurate lucrări de acoperire cu strat geotextil a celor 3 platforme de deshidratare a nămolului, care sunt sursa principală a mirosului specific din capitală, în special în perioada caldă a anului.

Anatolie Lichii, director interimar al SA „Apă-Canal Chișinău", a informat că până la această etapă, platformele de nămol au fost acoperite cu primul strat din geotextil, iar în prezent, continuă lucrările de montare a aeratoarelor și acoperirea cu stratul doi de geotextil. 

Primarul capitalei  a menționat că problema diminuării mirosului specific de nămol fermentat este pe agenda de lucru a municipalității, iar urgentarea acestor lucrări este impusă de volumul substanțial de mâl depozitat timp de 12 ani în cele trei lacuri.

„Acum suntem preocupați ca la vară să nu mai avem miros persistent în capitală, iar pentru viitor, o soluție ar fi construcția unei Stații de epurare de tip închis, după modelul țărilor dezvoltate. Această problemă a fost conservată vreme de mai mulți ani, iar lipsa de atitudine a condus la dezvoltarea unei bombe ecologice în capitală", a specificat Ion Ceban.  

E de menționat că din data de 3 februarie, a.c., de la Stația de epurare a apelor reziduale, s-a evacuat în total 20 400 m³ de nămol, inclusiv 7000 m³ de pe platforme, 2400 m³ din geotuburi și 9000 m³ de reziduuri obținute în urma procesului de centrifugare.

În cadrul aceleiași vizite, primarul general a fost informat despre decizia luată la solicitarea agenților economici de peste hotare, referitor la prelungirea până pe 11 mai, a.c., a termenului - limită de depunere a ofertelor pentru licitația inițiată de SA „Apă-Canal Chișinău", pentru achiziționarea soluțiilor și pulverizatoarelor, care vor fi folosite pentru cele 118 geotuburi cu nămol, având în vedere situația cauzată de pandemia COVID-19. 

Tot în perioada curentă, au fost efectuate teste cu diferiţi reactivi, care contribuie la diminuarea mirosului nămolului deshidratat, provenit din centrifugi. Rezultatele testelor vor fi gata până în data de 5 mai, curent.

Cât privește evoluția lucrărilor pentru reconstrucţia Staţiei de epurare, este de menționat că, potrivit ultimului raport din luna martie, contractorul va înregistra un progres de 30-35% spre sfârşitul lunii aprilie. Agentul economic a înregistrat o performanță de 52% la capitolul Construcții Civile. Echipamentul procurat şi livrat este estimativ la 92%. De asemenea, achitarea a ajuns la 50% din suma totală a Contractului. Actualmente, 3 specialiști din România lucrează alături de cei peste 50 de angajați, la reconstrucția Stației de epurare, iar pe 4 mai, a.c., la Chișinău urmează să sosească alți 15 muncitori de peste Prut.