Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

30 Apr. 2020 / 19:33

Agenţii economici, obligaţi să-şi ajusteze activitatea din cauza pandemiei de Covid-19

Instituirea restricţiilor dictate de pandemia COVID i-a obligat pe toţi agentii economici să-şi ajusteze operaţiunile şi activităţile, inclusiv să adopte măsuri de protecţie pentru angajaţi. Declaraţii în acest sens au fost făcute de reprezentanţii mai multor companii, care au participat la o conferinţă online, organizată de Agenţia de Investiţii în parteneriat cu Agenţia Internaţională de Cooperare a Germaniei, relatează Mesager.

„Volumul de lucru s-a redus aproximativ cu 30 de procente. Am încurajat angajaţii să-şi ia zile de concediu anual plătit nefolosit, deoarece asta nu are impact asupra venitului lunar. Şi în al doilea rând, am ales regimul de staţionare, el se achită 2/3 din salariul de bază, respectiv salariile angajaţilor nu suferă dramatic”, a menţionat Daniela Vicol, reprezentant companie de transport.

„De fapt legislaţia muncii cu care noi lucrăm, era un document foarte teoretic, limitat pentru astfel de situaţii în care ne-am pomenit şi foarte interpretabil. Provocarea pentru noi a fost cum documentăm, ce facem cu angajaţii, cum interpretăm legislaţia, care sunt acţiunile legale care ne permit să avem grijă de angajaţii noştri”, a spus Svetlana Bodaci, director resurse umane, telecomunicaţii.

 „Noi toţi am fost luaţi prin surprindere de aceste măsuri, fiind nevoiţi mai că peste noapte să ne ajustăm. La fel am constat că şi la nivel legislativ au apărut mai multe neclarităţi, legislaţia nefiind adaptată la aceste circumstanţe execepţionale”, a declarat Igor Odobescu, consultant juridic.

„Acel studiu de impact, evaluările pe care le-a realizat Organizaţia Mondială a Muncii vobeşte foarte clar, că dincolo de îngrijorările stringente legate de asigurarea sănătăţii angajaţilor, pe agenda top managementului a oricărei companii sunt concetrate pe dimunările şocului economic ulterioar. Urmare a studiilor efectuate la nivel global foarte multe sectoare au fost grav afectate şi au nişte urmări drastice asupra forţei de muncă şi productiviţăţii acestora”, a menţionat Rodica Verbeniuc, director general Agenţia de Ivestiţii.

Potrivit datelor Agenţiei de Investiţii, la nivel global pandemia de COVID-19 a afectat 463 de milioane de angajaţi din sectorul producţiei, alte 157 de milioane din domeniul servicii de afaceri şi administrare, 482 de milioane de angajati din comerţ si 114 de milioane din sectorul agroalimentar şi unităţile de cazare. 

Comentarii