Curtea Constituțională a respins solicitarea lui Vasile Năstase de suspendare a amenzilor pe timp de pandemie

Anticoruptie.md
30/04/2020

Magistrații Curții Constituționale au respins joi solicitarea deputatului Vasile Năstase de a suspenda articolul 76 prim din Codul contravențional, privind aplicarea amenzilor în perioada pandemiei. Curtea și-a motivat decizia prin faptul că nu deține atribuția de a exercita controlul constituționalității actelor emise de Comisia pentru Situații Excepționale.

„Curtea poate dispune suspendarea acțiunii actelor normative, care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale omului sau separația și colaborarea puterilor. Autorul sesizării nu a motivat cererea respectivă și nu a argumentat necesitatea suspendării acțiunii prevederilor contestate. Chiar dacă riscul este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate. Simpla invocare a riscului nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se arată în decizia Curții.

Amintim că marți parlamentarul Vasile Năstase a depus o sesizare, prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității articolului 761 alin. (1) din Codul contravențional, care stabilește amenzile pentru cetățeni și agenți economici, pe timp de pandemie. Năstase a mai cerut controlul constituționalității asupra unui articol din legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, care prevede că nu se admite modificarea Constituţiei, adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale.

Anticoruptie.md
30/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii