Denim Day Moldova: Eroii din prima linie, protagoniștii campaniei La Strada. Mărturiile celor care apără cauza victimelor violenței sexuale

Organizația nonguvernamentală La Strada a ales, în acest an, să marcheze „Ziua blugilor” printr-o campanie dedicată eroilor din prima linie: polițiști, ofițeri de urmărire penală și procurori, pentru profesionalismul de care dau dovadă atunci când le revine în gestiune un caz de violență sexuală.

Foto: facebook.com/LaStrada

„Toate aceste personaje sunt oameni reali cu care colaborăm și pe care îi respectăm ca pe colegii noștri. Le-am schimbat doar numele din motive lesne de înțeles. Sunt bărbați și femei de diferite vârste, cu diferite bagaje de experiență și care își desfășoară activitatea în diverse localități ale țării. Ceea ce îi unește pe toți sunt profesionalismul și corectidudinea de care dau dovadă de fiecare dată când în gestiune le revine un caz de violență sexuală împotriva unei femei sau fete, dar nu numai”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a organizației.

colaj / Sursa:facebook/LaStrada
colaj / Sursa:facebook/LaStrada
La Strada / Sursa:facebook.com/La Strada
La Strada / Sursa:facebook.com/La Strada

Istoria „Denim Day” a început în anul 1992, în Italia, când un judecător al Curții Supreme de Justiție a decis să anuleze condamnarea făptuitorului pe un caz de viol, argumentând că, din motiv că victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanței, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei. A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, Denim Day se marchează în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale.


Pub