Șeful Centrului de triaj Covid-19, despre numărul mare de lucrători medicali infectați: Este inevitabil, dar formăm și imunitate în lipsa unui vaccin

Moldova nu este țara cu cel mai mare procentaj de lucrători medicali infectați cu Covid-19, iar faptul că aceștia se îmbolnăvesc este un lucru firesc, având în vedere că activează într-un mediu unde concentrația de virus este mult mai mare. Concluziile au fost făcute de către directorul Centrului de triaj Covid-19 din Chișinău, Oleg Crudu, care a mai menționat că prin infectare, se formează și imunitatea contra acestui virus de tip nou, în lipsa unui vaccin.

În opinia directorului Centrului de triaj Covid-19, cifrele referitoare la lucrătorii medicali infectați cu noul tip de coronavirus nu pot fi comparate, în lipsa unor standarde clare: „Este un lucru alarmant că aud din massmedia, cum ar fi un buletin de pe linia frontului, că suntem cea mai infectată națiune, la capitolul lucrători medicali. Nu pot fi cu totul de acord, este părerea mea, dar aceste cifre nu sunt standardizate. De exemplu, vedem că la 24 aprilie, în Spania erau infectați peste 31 de mii de angajați ai sistemului sănătății. Din alte surse, mai mult sau mai puțin oficiale, aflăm că 20% dintre lucrători medicali din Italia erau infectați la începutul lunii aprilie. Din sursele ruse aflăm că 35% dintre angajații medicali ai Spitalului de boli infecțioase, așa numitul Kommunarka, au dezvoltat deja imunitate. La baza acestor cifre stau diferite principii de calcul, deci nu le putem compara”.

Un alt aspect ține de mediul în care activează angajații din sistemul medical. „Când spunem că un număr mare de medici au fost contaminați, este evident, trăim într-un spațiu unde virusul circulă mai mult decât în altă parte. Este o infecție care nu poate fi evitată, ne punem un scop pe care în principiu nu îl putem atinge și apoi ne pare rău”, a explicat Oleg Crudu.

Șeful Centrului de triaj Covid-19 a adresat un mesaj către angajații medicali: „Să percepem problema așa cum este. Da, ne îmbolnăvim, însă noi sperăm că vom contacta acest virus în formă ușoară sau asimptomatică. Mai mult decât atât, cei infectați sunt fondul de aur, care va dezvolta imunitate contra acestui virus în lipsa unui vaccin. Totodată, primul donator de plasmă a fost un doctor”.

Potrivit datelor actuale la ziua de astăzi, din numărul total de 3.638 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus pe țară, 932 sunt în rândurile lucrătorilor medicali: asistenți medicali - 337, personal auxiliar - 296, medici - 226, felceri - 58, farmaciști - 14, paramedici - 1.

Primul deces în rândurile angajaților medicali a fost înregistrat la data de 27 martie. Atunci, Ministerul Sănătății anunța că o femeie, care activa în calitate de medic de urgență la Chișinău a murit din cauza infecției.


Pub