(doc) PSRM cere CSM să retragă mandatele a trei magistrați de la Curtea Constituțională

Deputații Partidului Socialiștilor au depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii, prin care solicită examinarea „abaterilor disciplinare” ale trei dintre magistrații de la Curtea Constituțională. Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole sunt acuzați de „divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale și admiterea ingerințelor în activitatea Curții”.

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi am depus o sesizare în adresa CSM cu solicitarea de a atesta abaterile disciplinare ale magistraților Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, pornind procedurile disciplinare și sancționarea magistraților prin încetarea mandatelor de judecător al Curții Constituționale, pe motivul încălcării jurămîntului depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale și admiterii ingerințelor în activitatea Curții”, a anunțat pe pagina sa de Facebook deputatul PSRM, Vasile Bolea, președintele comisiei Juridice din Parlament.

Sesizare / Sursa:Facebook

Sesizare / Sursa:Facebook
Sesizare / Sursa:Facebook
Sesizare / Sursa:Facebook

Judecătorii vizați în sesizare nu au comentat, deocamdată, acuzațiile ce li se aduc.

Pe 28 aprilie, Curtea Constituțională a publicat un comunicat prin care respinge acuzațiile lansate de politicieni că „ar face jocul unor clanuri, ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice, având drept scop paralizarea statului în plină criză pandemică.”

Discuțiile pe marginea activității Curții Constituționale au luat amploare pe 23 aprilie, când magistrații de la Înalta Curte au suspendat intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro. Decizia a fost luată după ce judecătorii Curţii Constituţionale l-au destituit pe președintele CC Vladimir Țurcan și au ales-o în această funcție pe Domnica Manole.

Opoziția a criticat unele prevederi ale documentului, care nu ar fi clare și ar „atenta la securitatea economică a țării”, iar parlamentarul din Grupul Pro Moldova Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională.

În același timp, președintele țării, Igor Dodon a declarat că nu exclude faptul că în spatele mișcărilor de la Curtea Constituțională ar putea sta anumite interese politice.


Pub