Situația din agricultură, fără precedent, potrivit ministrului Perju. Premierul anunță o scădere a roadei de grâu cu 50%

Prim-ministrul Chicu a convocat în ședință conducerea Ministerului Agriculturii și un grup de cercetători și producători din domeniu, pentru a examina problemele generate de seceta hidrologică din acest an. Ministrul Ion Perju a calificat situația drept una fără precedent, iar Ion Chicu a subliniat că cele mai afectate sunt regiunile de sud și centru, iar la unele culturi, în special cerealiere, roada ar putea fi cu 50% mai mică față de cea estimată. Subiectul a fost discutat și în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Foto: Igor Rotari | UNIMEDIA

„A devenit clar încă din lunile februarie-martie că acest an agricol va fi unul foarte dificil, din cauza secetei. Am avut o toamnă foarte secetoasă, iarna practic a lipsit, precipitații nu au fost și din păcate suntem acuși în mai și precipitații nu sunt. Deja este clar că sectorul agricol va fi afectat serios de această secetă. Sunt și câteva estimări, dar pentru a avea o precizie mai mare asupra posibilelor efecte, Ministerul Agriculturii va face o evaluare repetată, pe parcursul săptămânii viitoare. În funcție de rezultatele acesteia, vom veni cu măsuri de răspuns la criză, inclusiv cu suport agricultorilor. Vom examin inclusiv subvenționarea dobânzilor la creditele pentru agricultorii afectați de această criză, subvenționarea pe o perioadă mai îndelungată decât cea care a fost aprobată, dar și pentru sume de credit care depășesc acele 3 fonduri salariale pe care le-am inclus săptămâna trecută”, a menționat Ion Chicu.

Potrivit premierului sunt afectate în primul rând zonele de sud, o parte din centru și mai puțin partea de nord. „În primul este vorba despre cerealele din primul grup, în mod special grâul alimentar,. O estimare a diminuării roadei de grâu este de circa 40-50%”.

Ministrul Ion Perju a calificat situația drept fără precedent: „Cu toate că sunt gospodării puțin afectate, majoritatea dintre acestea probabil vor fi puternic afectate”.

Totodată, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp “Selecția”, Boris Boincean, a menționat că situația diferă de la caz la caz, seceta actuală a afectat multe culturi, iar situația este critică în privința culturilor precum floarea soarelui și porumbul.

Fermierii au menționat că în cazul în care, în zilele următoare vor fi ploi, jumătate din roada așteptată va fi salvată.

Totuși, premierul Ion Chicu a declarat că „securitatea alimentară nu este pusă sub semnul întrebării la această etapă, iar cereale vor fi suficiente și pentru anul viitor”.

Ion Chicu a menționat că rezultatele evaluării vor permite prioritizarea problemelor și alegerea soluțiilor pentru depășirea consecințelor. A fost menționată necesitatea de a dezvolta potențialul național de producere a semințelor. Programul de subvenționare a dobânzilor la credite, inițiat de Guvern, va susține inclusiv întreprinderile agricole. Vor fi examinate posibilitățile de creditare simplificată a întreprinderilor agricole. Executivul este în proces de elaborare a unui mecanism funcțional de asigurări în agricultură. După finalizarea evaluării inițiate de MADRM, Guvernul va veni cu soluții pentru depășirea efectelor secetei hidrologice și susținerea gospodăriilor agricole.


Pub