Peste 100 de medici de familie și asistenți medicali, implicați în prelevarea probelor la Covid-19, la domiciliu. Cum sunt echipați aceștia

Între 100 și 150 de medici de familie și asistenți medicali din țară urmează a fi implicați în colectarea probelor pentru diagnosticarea infecției cu Covid-19, direct la domiciliul pacienților suspectați că ar putea fi contaminați. Asta după ce Ministerul Sănătății a semnat o dispoziție în acest sens, care i-a indignat pe o parte dintre angajații Asistenței Medicale Primare(AMP). Despre cum au fost selectați cei care fac parte din echipele speciale ale AMP, dar și cum sunt echipați ne-a vorbit Ghenadie Curocichin, șeful Asociației Medicilor de Familie, într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Foto: a-tv.md/

„Am senzația că cei din sistemul de Asistență Medicală Primară nu prea corect au înțeles mesajul. Nu toată lumea se implică în prelevare, categoric nu, doar cei desemnați de medicii șefi sau directorii centrelor raionale și atunci decad o serie de întrebări. Cei desemnați au trecut instruirea și au fost echipați și dotați cu transport”, a menționat Ghenadie Curocichin.

Potrivit acestuia, fiecare raion va avea cel puțin o echipă specială ce va preleva probe pentru diagnosticarea infecției cu noul tip de coronavirus direct la domiciliul pacientului: „Avem 36 de unități administrativ-teritoriale, fiecare raion are cel puțin o echipă, asta ar însemna 72 de persoane. Chișinăul are 5 AMT-uri. Circa 100 poate 150 de medici de familie și asistenți medicali sunt implicați în acest proces în toată țara”.

Din echipele speciale fac parte medicul de familie, asistentul medical și șoferul care îi transportă la pacienți. „Asistentul medical nu ar avea nevoie și de medic. Asistenții medicali au fost instruiți de la Colegiu să preleve probele, dar se face așa ca să fie o echipă. Nu se știe ce probleme de sănătate mai poate avea pacientul și totodată, situația clinică o evaluează doar medicul”, a precizat Ghenadie Curocichin.

În opinia șefului Asociației Medicilor de Familie, echipamentul cu care sunt înzestrați medicii și asistenții implicați în prelevarea probelor acasă la pacienți sunt suficiente pentru a-i proteja de o potențială contaminare: „Acest echipament în principiu este suficient pentru prelevarea probelor. Întrebarea este cum e gestionat acest echipament”. Pe de altă parte, unii medici s-au plâns că li s-a oferit doar mască, mănuși, halatul de unică folosință, viziera și botoșeii, menționând că se simt neprotejați în fața virusului de tip nou.

Metoda optimă de protejare ar fi schimbarea echipamentului după fiecare prelevare: „Se schimbă mănușile, halatul, bahilele, se prelucrează viziera și apoi se merge la altă chemare, pentru a preleva altă probă. În mod normal, acest lucru se face imediat după ce echipa a ieșit din apartament, din gospodărie, Scoate echipamentul de protecție corect, pentru a nu contamina pielea, îl amplasează într-un sac special, închide sacul și în formă izolată îl va transporta la centrul de sănătate, unde în modul stabilit, se va dezinfecta, nimici etc. Acest lucru nu trebuie să aibă loc în mașină, în caz contrar, echipa poate contamina mașina”, a precizat Ghenadie Curocichin.

Amintim că inițial, probele se prelevau doar în cadrul laboratoarelor specializate, întâi în cel al Angenției Naționale pentru Sănătate Publică, iar ulterior s-au mai adăugat și unele laboratoare private, dar și altele de stat, în nordul și sudul țării.

Apoi, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat diagnosticarea infecției cu Covid-19 prin telefon și tratarea pacienților cu forme ușoare la domiciliu, de către medicii de familie, practică implementată și în Republica Moldova, din data de 10 aprilie. Excepție fac copiii, gravidele și persoanele în etate.

Ulterior, Ministra Sănătății a anunțat că persoanele diagnosticate clinico-epidemiologic vor fi și ele testate, pentru a vedea cum se implementează această procedură de diagnosticare.

La 20 aprilie, dintre cei 135 de pacienți care urmau un tratament pentru Covid-19 la domiciliu și care au fost testați, 84 de persoane au primit un rezultat pozitiv, iar restul 51 - negativ.


Pub