12:06:54 25.04.2024
Stiri

Substația de asistență medicală urgentă în care activa PRIMUL MEDIC răpus de COVID-19 în R. Moldova, are deja 32 de angajați infectați cu noul coronavirus

Social 29.04.2020 10:27 Vizualizări1396 Autor: Ziarul National
Substația de asistență medicală urgentă în care activa PRIMUL MEDIC răpus de COVID-19 în R. Moldova, are deja 32 de angajați infectați cu noul coronavirus


Substația de Asistență Medicală Urgentă Râșcani din cadrul Departamentului regional de Asistență Medicală Urgentă Chișinău, acolo unde activa și Ecaterina Litvinschi, primul medic din R. Moldova ucis de COVID-19, are în prezent 32 de angajați infectați cu noul coronavirus.

Ecaterina Litvinschi a fost confirmată cu noul coronavirus pe 18 martie curent și a decedat nouă zile mai târziu, pe 27 martie.

Boris Golovin, șeful Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), i-a raportat în această dimineață ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, că au fost luate „toate măsurile” pentru a evita răspândirea infecției printre angajații din domeniul medicinei de urgență.

Totuși, abia peste o săptămână de la acel deces, pe 2 aprilie, a început „testarea în masă a tuturor angajaților” și au fost depistate încă patru persoane infectate. Toate ar fi fost asimptomatice și au fost spitalizate, iar cei cu care au contactat acestea - izolați la domiciliu.

„În pofida tuturor măsurilor întreprinse, ulterior au mai fost înregistrate cazuri sporadice, motiv pentru care a fost evaluată suplimentar situația privind respectarea măsurilor de protecție de către angajați și asigurarea cu echipament de protecție. Drept rezultat s-a constatat că, la Substația AMU Râșcani, climatul psihologic al angajaților este tensionat. Acest moment a fost raportat Comisiei pentru Situații Excepționale a CNAMUP care a decis testarea repetată în masă a angajaților din Substația AMU Râșcani. În rezultatul testării, au fost confirmate pozitiv la COVID 32 de cazuri asimptomatice. O persoană a fost spitalizată, celelalte se află la domiciliu, sub supraveghere și tratament la medicul de familie. Sunt infectați cinci medici, 12 asistenți medicali, patru infirmiere, opt șoferi, doi îngrijitori de încăperi și un coordonator de transport”, a declarat Golovin.

Potrivit aceleiași surse, toate persoanele cu care au intrat în contact respectivii angajații au fost plasate în izolare la domiciliu, iar încăperile, ambulanțele și echipamentul au fost dezinfectate.

Substația AMU Râșcani a fost plasată în carantină începând cu data de 27 aprilie, pentru 14 zile. Astfel, solicitările din sectorul Râșcani vor fi deservite în continuare de către echipele de asistență medicală urgentă din sectoarele Ciocana și Centru ale capitalei.

Boris Golovin a mai raportat câte doi angajați infectați cu noul coronavirus în substațiile AMU din sectoatele Centru și Buiucani, numindu-le „sporadice”.

Menționăm că, până în prezent, au fost înregistrate deja 887 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, iar șase dintre ei au decedat. Medici infectați cu COVID-19 sunt 218, asistenţi medicali - 322, felceri - 54, paramedici - unul, farmacişti - 14, personal auxiliar - 278 de persoane.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md