Agenția Servicii Publice a eliberat licențe pentru importul de țigări pentru două companii înregistrate în stânga Nistrului // PAS sesizează Procuratura

Crina Dumitriu
29/04/2020

Deputatul PAS, Igor Grosu, a sesizat Procuratura Generală să verifice legalitatea eliberării de către aflat că Agenția Servicii Publice a licențelor pentru importul de țigări pentru două companii înregistrate în stânga Nistrului – SRL „Алмавис” și SRL „Табимпорт”.  Aceasta, în pofida faptului că anterior Serviciul Informație și Securitate, printr-o notă, atrăgea atenția că eliberarea licențelor la importul și comercializarea produselor accizabile (băuturi alcoolice și țigări) pentru companiile înregistrate în stânga Nistrului prezintă riscuri pentru interesele economice și imaginea externă a Republicii Moldova.

Deputatul consideră că este vorba de  o schemă conform căreia „se realizează contrabanda în masă de țigări de către grupări criminale spre Uniunea Europeană și Ucraina prin Republica Moldova”.

„În anii 2012-2014 prin această schemă au trecut 330 milioane de țigări în valoare de 68 de milioane de dolari SUA. Între 2015 și 2019, prin aceeași schemă au trecut 550 de milioane de țigări care erau vândute în magazinele Duty Free. Pe de altă parte, conform notei informative al Serviciului de Informații și Securitate desecretizate de fostul Prim-ministru Maia Sandu și făcută publică la 11 iulie 2019, între 2015 și 2019 valoarea mărfurilor importate de către entitățile Duty Free a constituit 2,8 miliarde de lei, iar circa 75% din volumul mărfurilor vândute în aceste entități au fost introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova. Din cauza acestor tranzacții, în buget din contul accizelor și taxelor aferente nu au ajuns circa 822 de milioane de lei”, precizează Igor Grosu. 

Parlamentarul amintește că  în iulie 2019, Guvernul Sandu a interzis activitatea duty free pe teritoriul Transnistriei. „Cu toate acestea, în anul 2020, Agenția Servicii Publice a eliberat licențe și a redeschis drumul pentru acest fel de contrabandă. Și asta chiar dacă a fost somată anterior de SIS să nu admită așa ceva. E sfidător că în timp ce guvernarea se bocește că nu are bani de pensii și salarii, deschide portițe pentru îmbogățirea ilegală a hoților”, precizează parlamentarul PAS. 

Crina Dumitriu
29/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii