Socialiștii cer retragerea mandatelor a trei judecători din CC //Domnica Manole: „Aceasta nu ține de competența CSM”.

Anticoruptie.md
29/04/2020

Deputații socialiști au cerut Consiliului Superior al Magistraturii retragerea mandatelor a trei judecători de la Curtea Constituțională: Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole. Cei trei magistrați sunt acuzați de divulgarea secretului deliberării la alegerea președintelui Curții Constituționale și admiterea ingerințelor în activitatea instanței. Domnica Manole: „Retragerea mandatelor magistraților constituționali nu intră în competența CSM”.

Președintele Comisiei juridice din Parlament, Vasile Bolea, cel care a semnat sesizarea către CSM, o acuză pe magistrata Domnica Manole că ar fi primit indicații de la liderul  PPDA, Andrei Năstase, ca să nu candideze la funcția de președinte al CC. Drept argument au fost aduse declarațiile lui Năstase în cadrul unei emisiuni din august 2019.

Liuba Șova a fost acuzată că ar fi făcut dezvăluiri, tot în august 2019, la postul de televiziune TV 8, despre cum a fost ales Vladimir Țurcan în funcția de președinte al CC.

Deși Bolea l-a inclus și pe Nicolae Roșca în lista celor care trebuie să rămână fără mandate, socialistul nu a indicat în sesizare unde și cum magistratul ar fi încălcat secretul deliberării.

Solicitată de reporterii Anticoruptie.md, Domnica Manole, președinta Curții Constituționale, a declarat că nu ține de competența CSM retragerea mandatelor judecătorilor constituționali. „Nu voi comenta pe fond. Dreptul la libera exprimare nu l-a anulat nimeni, iar dl Bolea este în drept să se adreseze unde vrea. Altceva că dl Bolea nu cunoaște că retragerea mandatelor magistraților CC nu intră în competența CSM. În rest, nu vom acorda atenție la presiuni, declarații. Avem foarte mult de lucru, sunt multe probleme în țară și respectiv, sesizări”, a spus Manole.

Amintim că CC a suspendat la data de 23 aprilie legea prin care a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro. Magistrații Curții au admis cererea deputatului din partea Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, care a cerut judecătorilor să verifice constituționalitatea Acordului. Se întâmplă la câteva minute după ce președintele CC, Vladimir Țurcan, a fost destituit din funcție, iar în locul acestuia a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

Decizia CC a fost criticată dur de PSRM, dar și de președintele Igor Dodon, care au acuzat magistrații CC că ar face jocuri politice și criminale.

Anticoruptie.md
29/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii