Premierul Chicu spune că Republica Moldova deține stocuri suficiente de grâu și nu ar exista pericol pentru securitatea alimentară a statului

Crina Dumitriu
29/04/2020

Premierul Ion Chicu a declarat miercui în debutul ședinței de Guvern că Republica Moldova deține stocuri suficiente de grâu și alte produse cerealiere și nu ar exista pericol pentru securitatea alimentară a statului în acest sens.​ Reacția  șefului Cabinetului de miniștri vine după ce pe Harta Corupției a portalului Anticoruptie.md, marți, a fost postată o sesizare a unui cetățean, care spunea că de la un elevator  ar fi plecat spre portul Giurgiulești zeci de camioane de mare tonaj cu grău, iar pe rețelele sociale mai mulți internauți s-au arătat îngrijorați că în an secetos se exportă grăul din Republica Moldova.       

Ion Chicu a declarat că este vorba despre agenți economici din stânga Nistrului, care „au dreptul să-și comercializeze cerealele așa cum cred de cuviință”.

Surse din domeniul  afacerilor au declarat pentru Anticoruptie.md că este vorba de grâul unor agenți economici din Republica Moldova, care ar fi fost vândut anterior unor companii din Turcia, dar care se păstra în continuare în elevatoarele moldovenești.     

Mai multe țări din regiune au sistat sau limitat exportul de grău și alte cereale. România, bunăoară, a interzis de la începutul lunii aprilie exportul pentru mai multe produse agroalimentare, precum grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, ulei de seminţe şi zahăr. Și Federația Rusă a limitat exporturile în ultimele săptămâni, din cauza pandemiei de coronavirus, dar și a secetei puternice care a afectat țara, iar Ucraina monitorizează zilnic exporturile și are în vedere aplicarea unor măsuri similare.

Miercuri, deputatul Platformei DA Vasile Năstase a cerut premierului Chicu un șir de informații despre rezerva de grâu a statului.     

Crina Dumitriu
29/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii