‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRusia: Cota de export a fost suplinită prea repede, iar unii exportatori stau cu...

Rusia: Cota de export a fost suplinită prea repede, iar unii exportatori stau cu navele încărcate în porturi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cota de export de 7 milioane de tone de grâu, porumb, secară și orz a fost complet suplinită pe data de 26 aprilie, deși, anterior, se presupunea că acest lucru se va întâmpla mai aproape de mijlocul lunii mai.

Potrivit Agroinvestor.ru, o parte din exportatori s-au pomenit a fi cu navele deja încărcate, dar fără declarații de export, deoarece se așteptau că au mai mult timp decât s-a dovedit de fapt.

Potrivit organizației rusești a întreprinderilor mici și mijlocii „Opora Rossii”, epuizarea rapidă a cotei a fost posibilă prin utilizarea declarației vamale incomplete, în timp ce orice formă de declarație preliminară este interzisă.

Dacă prima jumătate a cotei a fost aleasă în perioada 1 – 22 aprilie, atunci din 24 aprilie volumul a început să scadă rapid și până la mijlocul zilei de 26 aprilie, potrivit Ministerului Agriculturii, cota a fost epuizată. Inclusiv ultimele 2 milioane de tone au fost declarate într-o zi și jumătate.

„Astăzi, multe companii exportatoare au închiriat nave, au semnat contracte cu cumpărători străini, mărfurile sunt în porturi sau în depozitele din apropierea porturilor. Companiile nu se puteau aștepta la o epuizare atât de rapidă a cotei. Acum, acestea riscă pierderi de miliarde. Pe lângă pierderile financiare, exportatorii de cereale, mulți dintre ei fiind întreprinderi mici și mijlocii, își vor pierde reputația”, este indicat în scrisoare oficială a Organizației adresată ministrului agriculturii din Rusia.

Organizația a solicitat Ministerului să ofere o perioadă de până la 15 zile pentru exportul de cereale. Acest lucru va contribui la soluționarea rapidă a situației, iar antreprenorii care s-au ghidat după termenul anunțat inițial (15 mai) vor avea posibilitatea să își îndeplinească obligațiile făcute partenerilor externi.

Însă, Andrei Sizov, directorul centrului analitic SovEcon, se îndoiește că exportatorii mari ar putea încărca cerealele pe navă, fără a avea siguranța că vor primi o declarație pentru livrarea acestora.

‹ adv ›

Ministerul Agriculturii din Rusia a recomandat exportatorilor și comercianților să vândă cerealele pe piețele din Rusia și țările Uniunii Economice Euroasiatice. Potrivit informației prezentate pe pagina oficială, Rusia va continua să aplice cote de export pentru cereale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›