„Creditul rusesc” a ajuns la Procuratură: Maia Sandu cere pedeapsă penală pentru Pușcuța și Neguță

Fosta prim-ministră, Maia Sandu, a sesizat Procuratura Anticorupție în vederea „tragerii la răspundere penală a celor care au negociat și organizat semnarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă”. Potrivit liderei PAS, demersul îl vizează pe viceprim-ministrul, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, dar și pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță.

Foto: UNIMEDIA

„Unele prevederi ale Acordului de împrumut încheiat cu Federația Rusă sunt în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova și implică riscuri majore pentru securitatea statului. Conform acestui acord, Republica Moldova își poate pierde de facto independența economică, deoarece datoriile unor companii private se pot transforma în datorii ale statului Republica Moldova față de Federația Rusă. Noi avem nevoie de demnitari și funcționari publici în care să avem încredere că vor acționa în interesul țării, iar cei care încalcă acest principiu trebuie să răspundă”, a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Procuratura a anunțat că ”toate interpelările, sesizările, petițiile si solicitările de informații care parvin sunt examinate in condițiile legii”. În același timp, funcționarii vizați nu au comentat, deocamdată, acuzațiile care li se aduc.

Acordul privind creditul rusesc de 200 de milioane de euro a fost avizat de Guvern, apoi ratificat de către Parlament, pe 23 aprilie 2020. Premierul Ion Chicu a declarat, în ședință plenară, că prevederile Acordului nu aduc atingere securității economice. Totodată, șeful statului Igor Dodon afirmă că acuzațiile opoziției sunt de ordin politic, aceasta fiind nemulțumită că banii vin anume din Federația Rusă. „Dacă era un împrumut de la orice altă țară, nimeni nu ar fi avut nicio întrebare”, a spus Igor Dodon.

Între timp, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro, în baza unei sesizări depusă de un deputat din grupul pro-Moldova. Cauza în fond urmează a fi examinată la una dintre următoarele ședințe ale Înaltei Curți.


Pub