Procuratura, despre acuzațiile PAS că magistrații CC ar fi filați: Autorii vor fi invitați să aducă probe. Toți poartă răspundere pentru denunțuri false

Procuratura nu a inițiat vreun proces penal, nu a autorizat și nu a intervenit către judecătorul de instrucție pentru a fi autorizate, conform competenței, unele măsuri speciale de investigație în privința judecătorilor Curții Constituționale. Acesta este răspunsul instituției de urmărire penală la afirmațiile membrilor Partidului Acțiune și Solidaritate că împotriva magistraților de la Înalta Curte ar fi fost demarata o „adevărată vânătoare”.

Foto: UNIMEDIA

„Procuratura Generală a luat act de recentele postări ale unor politicieni pe rețelele de socializare prin care semnalează pretinse măsuri speciale de investigații realizate în privința judecătorilor Curții Constituționale.

Notăm că, Procuratura nu a inițiat vreun proces penal, nu a autorizat și nu a intervenit către judecătorul de instrucție pentru a fi autorizate, conform competenței, careva masuri speciale de investigații în privința judecătorilor Curții Constituționale. Totodată, din informațiile prezentate de MAI, SIS si CNA, nici aceste structuri nu au realizat astfel de măsuri”, se arată într-un comunicat oficial al Procuraturii Generale.

Totodată, organul de urmărire penală spune că va invita „autorii acestor acuzații grave la Procuratură pentru a prezenta dovezi în susținerea celor afirmate, nu înainte însă, de a li se explica, conform legii, despre răspunderea pe care o poartă în cazul denunțurilor false și calomnioase”.

„Atragem atenția asupra necesității asumării resposabilității pentru veridicitatea informațiilor diseminate, precum și procedurilor prevăzute de legislație cu privire la modul de sesizare a organelor de drept despre săvârșirea infractiunilor, prezentare a probelor și verificare a lor”, se mai arată în comunicatul citat.

Reacția Procuraturii Generale vine după o postare a fostei prim-ministre pe Facebook, în care Maia Sandu afirmă că autorităților ar fi „pornit o adevărată vânătoare împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale”. „Mașinăria statului a fost pusă la lucru pentru a caută motive de a pune presiune pe judecători și pe membrii familiilor lor, în încercarea de a impune o decizie convenabilă socialiștilor pe cazul împrumutului rusesc”, a scris lidera PAS.

„Diferența dintre noi și toți din această țară, mă refer la politicieni, este că noi suntem corecți și atunci când prezentăm în spațiul public o acuzație, noi o probăm. Altfel, discredităm o cauză prin dorința noastră acerbă de a ne face PR politic”, a comentat, la rândul sau, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, fiind întrebat dacă deține vreo informație că magistrații de la Înalta Curte ar fi supuși presiunilor.


Pub