Primăria Chișinău declară război ambroziei. Persoanele fizice și agenții economici, obligați să o nimicească de pe terenurile proprii

Întrucât sezonul ambroziei se apropie, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a dispus să se întreprindă acțiuni concrete în vederea combaterii și prevenirii răspândirea acestei plante extrem de alergice pe teritoriul municipiului Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

Prin urmare, edilul a solicitat responsabililor Întreprinderii Municipale „Spaţii Verzi” să ia măsuri prealabile în acest sens. De asemenea, a menționat că persoanele fizice și agenții economici care nu elimină ambrozia de pe terenurile pe care le dețin, ar putea fi trași la răspundere.

„Ținem minte când anii precedenți locuitorii se plângeau pe faptul că au avut de suferit în urma acestei plante, multe persoane având alergie. Astfel, am solicitat să fie identificate acele terenuri, unde crește această plantă, iar locurile să fie strict monitorizate”.

Totodată, agenții economici, persoanele fizice trebuie să aibă grijă de terenurile care le dețin și să înlăture ambrozia, în caz contrar aceștia vor fi sancționați conform codului contravențional, a subliniat Ion Ceban.

Primarul a declarat că Primăria nu va permite „ca situația să iasă de sub control, să ajungem în lunile de vară, când oamenii zilnic se adresează la medic din acest motiv”.

De menționat că ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului, terenurile lăsate pârloagă, prin parcuri, în grădini, în culturile de cereale, de floarea-soarelui etc. şi este extrem de periculoasă pentru oameni. În perioada august-septembrie polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze, este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Ambrosia artemisiifolia este caracterizată din punct de vedere medical, ca fiind cea mai alergenă specie cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei.

În septembrie 2018, miniștrii din Guvernul Filip a votat includerea ambroziei în lista plantelor interzise pe teritoriul Republicii Moldova.

Codul Contravenţional al Republicii Moldova prevede că omiterea îndeplinirii la timp sau încălcarea în mod intenționat de către deţinătorii de terenuri a măsurilor obligatorii privind combaterea dăunătorilor de carantină, a agenţilor patogeni ai bolilor de plante şi a buruienilor, se sancţionează cu amendă de la 3 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 24 la 48 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 48 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.


Pub