Expert: Pâinea s-ar putea scumpi până la toamnă. „Aș pune la îndoială optimismul privind siguranța alimentară a țării”

Pe lângă implicațiile pe care le are pandemia mondială de Covid-19 asupra economiei, seceta și înghețurile din acest an vor afecta serios culturile cerealiere. Previziunile arată foarte prost, iar agricultorii estimează deja pierderile, a declarat Viorel Chivriga, directorul de programe IDIS Viitorul, la emisiunea „15 minute de realism economic”.

Foto: Franzeluta/Facebook

Viorel Chivriga vede doi factori de risc, care determina dezvoltarea sectorului agricol pe parcursul acestui an și au repercursiuni asupra sectorului animalier, dar și asupra comerțului extern.

„Este vorba despre seceta severă. Luând în calcul faptul că rezervele de apă nu vor fi acoperite în timp scurt, vorbim despre niște schimbări destul de triste privind evoluțiile din sectorul vegetal.

Al doilea factor de risc sunt înghețurile, spune Chivriga, care au afectat sâmburoasele și o parte din culturile cerealiere.

„În cazul în care seceta se va menține, vor fi afectați producătorii de legume și cereale, iar cele mai mari pierderi le vor suporta cei care nu și-au asigurat culturile agricole, cei dotați mai slab și cei care nu au utilizat integral tehnologiile de creștere a culturilor agricole, dar și fermierii care s-au avântat în plantarea culturilor multianuale.

Vor exista unele probleme legate de creșterea stocurilor de produse cerealiere, chiar dacă exporturile de cereale au fost sistate în mod neoficial. „Aș pune la îndoială optimismul privind siguranța alimentară a țării, întrucât situații de așa gen s-au înregistrat practic în toate statele din regiune. Rusia a interzis exporturile cerealiere, Ucraina, Kazahstan, România”, a spus Viorel Chivriga.

Prețurile la produsele de panificație vor crește, susține expertul IDIS Viitorul. „În mod sigur cele două mari fabrici de la Chișinău și de la Bălți vor menține cursul în domeniu, dar amortizând situația, nu vor putea influența deciziile producătorilor mici de panificație. Intuiesc o creștere a preturilor la produsele de panificație, mai ales in mediul rural, care va saraci mai mult în situația in care suntem în anul curent.

„Dacă nu vom avea precipitații există riscul de reducere a producției. Sectorul animalier, care este unul fragil, ar putea întâmpina probleme în aprovizionarea cu hrană ca urmare a reducerii producției de cereale, iar acest lucru va duce la diminuarea efectivului de animale și păsări”, a mai spus Viorel Chivriga.

În ceea ce privește exporturile, în lunile martie, aprilie vor fi mai mici comparativ cu lunile ianuarie, februarie. Transportatorii vor întâmpina dificultăți la tranzitul și la intrarea în spațiile vamale ale unor state partenere din punct de vedere comercial.


Pub