Un militar al Armatei Naționale, vindecat de Covid-19, donator de plasmă sanguină. Câte cazuri au fost confirmate în rândurile Armatei Naționale

Un militar al Armatei Naționale, vindecat de coronavirus, a donat plasmă sanguină pentru pacienții infectați cu Covid-19, aflați în stare gravă. Bilanțul cazurilor înregistrate în rândul celor din Armata Națională ajunge la 5, două dintre care sunt cazuri tratate.

Foto: facebook/Ministerul Apărării al RM

Potrivit unui comunicat plasat pe pagina de Facebook a ministerului Apărării al RM, bărbatul s-a infectat de la mama sa, lucrător medical, aflându-se acasă, în concediu. Acesta a avut o formă ușoară de coronavirus și s-a tratat la una din instituțiile medicale strategice din țară.

Totodată, se mai menționează că un alt militar a fost testat pozitiv la Covid-19. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Militar al Ministerului Apărării, acesta urmează tratamentul corespunzător într-o instituție specializată a MA. Starea lui este satisfăcătoare.

Primul donator de plasmă sanguină a fost șeful SMURD. Plasma donată de Dumitru Carasic, care a fost externat pe data de 6 aprilie, va putea salva cel puțin 3 pacienți.

Plasma persoanelor tratate de infecția Covid-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă. Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea.


Pub