Vasile Năstase a depus o sesizare la CC pe marginea deciziei CSE privind amenzile în Stare de Urgență

Deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, a depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională. Magistrații de la Înalta Curte sunt solicitați să examineze constituționalitatea Dispoziției nr. 4 din 24 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale, în ceea ce privește aplicarea amenzilor în timpul Stării de Urgență, pentru nerespectarea restricțiilor impuse de către autorități.

Foto: facebook

„Deputații Platformei DA au fundamentat o sesizare către Înalta Curte, depusă deja, prin care solicită examinarea constituționalității prevederilor art. 76.1 Cod contravențional, art. 4 alin. (2) din Legea nr. 212 din 24 iunie 2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război și a pct. 4-11, 22-40 și 45 din Dispoziția nr. 4 din 24 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale”, se arată într-un comunicat al Platformei DA.

„Știu că ați fost amendați cu sume care depășesc cuantumul pensiei pentru doi sau chiar trei ani, fără să vă dovedească vinovăția. Știu că și agenții economici au fost vânați și obligați să achite amenzi usturătoare de zeci de mii de lei pentru fapte neprobate, doar pentru a aduna cu orice preț bani la bugetul sărăcit de tâlhari! Știu că termenul de examinare a dosarelor de 72 de ore afectează grav un proces echitabil și a fost impus de o decizie ilegală a CSE. Iată de ce am decis să fundamentăm o Sesizare către Înalta Curte”, a explicat deputatul Vasile Năstase.

Comisia Situații Excepționale nu a comentat, deocamdată, sesizarea parlamentarilor din opoziție.

Potrivit Ministerului de Interne, de la începutul stării de urgență, oamenii legii au documentat 1721 contravenții în toată țara, împărțind amenzi în sumă de peste 36 de milioane de lei.


Pub