Maia Sandu nu este împotriva creditului din Federația Rusă: Fosta prim-ministră cere anularea unor prevederi din acord

Fostul prim-ministră Maia Sandu spune că nu este împotriva faptului că Republica Moldova se împrumută de la Federația Rusă. Problema este în unele prevederi din acest acord.

Foto: UNIMEDIA

§Republica Moldova are nevoie de asistență. Republica Moldova are nevoie de surse externe de împrumuturi, de credite. Dar Republica Moldova nu poate să își permite să intre în niște acorduri cu prevederi vagi, care presupun creșterea datoriilor. Această clauză 7.2, care este cea mai periculoasă din punctul de vedere, este ca și cum ați merge la bancă ca să luați un credit și atunci când semnați un document cu banca, banca vă spune că va trebui să rambursați creditul, dobânda, dar pe lângă asta ați putea să mai rambursat și creditele vecinilor. Eu sunt sigură că nu o să semnați asemenea prevedere. Nu se poate de semnat asemenea clauză”, a declarat Sandu în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.

„Întrebarea noastră este cum niște demnitari de stat, persoane cu funcție de răspundere, care înțeleg bine aceste clauze. Nu sunt niște amatori care astăzi au venit în sistem și nu au înțeles ce au semnat și au negociat”.

Maia Sandu spune că deputații PAS l-au întrebat pe ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța despre aceste prevederi, iar acesta le-a spus „Dacă nu vă place, nu votați”.

„În acest caz, noi am mers la PG și credem că aceste persoane trebuie sancționate”, a declarat Sandu.

Întrebată ce vrea de fapt PAS, Maia Sandu a declarat că „PAS vrea ca acest articol 7.2 să fie eliminat din contract. „Acest punct presupune asumarea datoriei private. Orice fel de datorie privată. Aici putem să vorbim și despre cele 7.5 miliarde de dolari, datoria regiunii transnistrene pentru Gazprom, mai sunt și alte litigii, ect. Acolo poate să încapă orice. Noi vrem ca acest articol să fie eliminat și doi mai este un articol ce ține de companiile rusești, unde este scris clar că companiile rusești trebuie să fie favorizate la cheltuirea acestor bani. Aici se creează concurență neloială”.

Maia Sandu a punctat că așteaptă de la Curtea Constituțională anularea articolului 7.2 și articolul unde se vorbește despre faptul că companiile rusești trebuie să fie favorizate la cheltuirea banilor din acest împrumut.

„Nu este o problemă dacă acordul de împrumut nu are aceste prevederi”.


Pub