Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România. Se relaxează măsurile după 15 mai? 


Grupul de Comunicare Strategică a confirmat al treilea deces al unui medic din România infectat cu coronavirus. Este vorba de o femeie de 70 de ani care lucra în colaborare la secția de medicină internă de la Spitalul Municipal Brad, județul Hunedoara.

Ieri a murit o altă doctoriță, din Botoșani, care avea 68 de ani și care, la rândul ei trecuse de vârsta de pensionare, dar a cerut derogare să lucreze în continuare. La nivel național peste 1000 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus.

Pe de altă parte numărul cazurilor confirmate de la o zi la alta crește sau scade în funcție de numărul testelor făcute. De aceea aritmetica rămâne relativă și, la o adică, ea poate fi distorsionată.

În orice caz, în zilele în care se fac mai multe teste, numărul celor infectați este mai mare. Acesta pare să fie motivul pentru care Raed Arafat, secretar de stat pentru situații de urgență la Ministerul de Interne și unul dintre artizanii măsurilor luate în această epidemie a spus că ridicarea restricțiilor de deplasare este condiționată de îmbunătățirea situației epidemiologice până la 15 mai. Din punctul lui de vedere este prea devreme pentru a fi menționate deciziile care vor fi luate odată cu încheierea actualei stări de urgență.

O eventuală înrăutățire a situație ar putea anula relaxarea măsurilor privind deplasările anunțate de președinte Iohannis. De altfel, președintele român, Klaus Iohannis a anunțat că școlile, grădinițele și universitățile rămân închise până la toamnă. Elevii de clasa a VIII a și a XII-a sunt singurii care revin, pentru a susține examenele de capacitate și de bacalaureat

În același timp, premierul liberal, Ludovic Orban a enumerate eventualele măsuri de relaxare care se vor face după 15 mai când expiră Starea de Urgență. Astfel circulația se va face fără restricții în interiorul orașelor, se redeschid parcurile, dar nu și locurile de joacă, se redeschid hotelurile, dar nu și restaurantele.

România are 277 de cazuri noi depistate, la peste 6.400 de teste efectuate în ultimele 24 de ore. Numărul total de infectări confirmate în România a urcat la 11.616. Scăderea numărului de cazuri noi de infectare cu coronavirus vine și pe fondul unei scăderi importante a numărului de teste prelucrate. Astfel, luni au fost constatate 303 de cazuri la 7.316 de teste. Recordul a fost înregistrat, însă, la bilanțul de duminică, 26 aprilie, când au fost prelucrate 9.873 de teste și au fost anunțate 401 cazuri noi.

Până la această dată, în România, au fost prelucrate puțin peste 150.000 de teste, la o populație care variază între 17 și 20 de milioane, în funcție de numărul celor care sunt plecați la această dată la muncă în străinătate.

XS
SM
MD
LG