Consiliere psihologică online pe timp de pandemie. Ideea câștigătoare de afacere a „Startup Weekend Moldova 2020”

ana-psihologa-920×612

Au urmat îndemnul de a-și crea o afacere în 54 de ore, iar acum sunt gata să livreze soluții potrivite noii realități generate de pandemia de COVID-19. Proiectul Respiro, care își propune să ofere gratuit asistență psihologică online pentru conaționalii noștri aflați peste hotarele țării, este câștigătorul Startup Weekend Moldova 2020 – cea mai dinamică și captivantă competiție antreprenorială, care a clasat Republica Moldova în lista celor peste 70 de state ale lumii care fac parte din programul global.

Ediția din acest an s-a desfășurat online, în contextul în care digitalizarea antreprenoriatului devine un trend vital pentru supraviețuirea post-pandemie. Respiro este o platformă ce își propune să ofere consiliere psihologică gratuită, în format online, prin intermediul chaturilor video securizate. Astfel, discuțiile dintre psiholog și client vor avea loc într-un mediu sigur, oferind confidențialitate maximă.

Serviciul propus de Respiro poate fi accesat în limbile română și rusă și este adresat, în special, celor aflați în afara țării. Ana Niculăeș, reprezentant al proiectului Respiro: „Câștigarea luptei împotriva pandemiei de COVID-19 începe cu noi înșine, de aceea sprijinul psihologic este extrem de important în această perioadă. În prezent, tot mai multă lume este încercată de emoții contradictorii cauzate de perioada de incertitudine pe care o traversăm, iar Respiro își propune să ofere consiliere psihologică gratuită în perioada de pandemie. Ne propunem să ne promovăm ideea prin intermediul unei serii de webinare gratuite în grupurile dedicate de pe rețelele sociale, dar și prin diferite proiecte de colaborare cu asociațiile din diaspora. Pentru a beneficia de aceste servicii, doritorii vor trebui să completeze un fișier pentru a ține evidența abonamentului lunar”.

În spatele ideii Respiro, care se aliniază obiectivelor Organizației Mondiale a Sănătății, se află trei tineri entuziaști: Ana Niculăeș, psiholog, Alex Vulpea, dezvoltator, Ion Ceban, specialist marketing. Pentru implementarea ideii de proiect, 48 de psihologi și-au arătat disponibilitatea de a oferi consultații online gratuite, iar aproximativ 20 de persoane din diaspora (Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Canada) s-au arătat deja interesate să testeze aceste servicii.

Ediția din acest an a Startup Weekend Moldova 2020, desfășurată cu genericul Techstars Global Online Startup Weekend este organizată cu suportul USAID și a Guvernului Suediei, în cadrul proiectului Tekwill, care contribuie la crearea oportunităților de dezvoltare a antreprenoriatului în Moldova, în parteneriat cu Dreamups, Generator Hub și Cawsay Show.

Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill: „Startup Weekend Moldova a devenit deja un eveniment emblematic pentru întreaga comunitate IT și unul reprezentativ pentru proiectul Tekwill, un jucător important în consolidarea ecosistemului de startup-uri din țară, care contribuie la accelerarea dezvoltării micilor afaceri în IT și la crearea oportunităților pentru antreprenoriatul din Moldova prin diferite programe relevante. Ediția din acest an s-a aliniat tendințelor globale și a avut loc sub forma unui exercițiu practic pentru dezvoltarea soluțiilor de combatere a pandemiei.
Timp de trei zile, participanții au reușit să-și transpună ideile în realitate, au avut posibilitatea de a discuta online cu mentori, investitori sau sponsori ce i-ar putea ajuta să-și perfecționeze viziunile”.

Evenimentul a avut loc și datorită echipei de lideri ai comunității de startup-uri din Moldova, din care fac parte: Mary Nemciuc, Irina Covriga, Doina Iațîșin, Aliona Rotaru, Sergiu Negară, Vlad Drahnea, Vera Brocuta și Ștefan Nistor. Printre alte idei de afaceri înscrise la Startup Weekend Moldova 2020 se numără și:
# Educație adaptată pentru copii din orfelinate, ce presupune conexiune dintre orfelinate și donatori de computere, Ceapa Roxolana;
# Appy – soluții digitale de parenting, Tatiana Safronovici;
# Digital interactive school books – activități interactive și jocuri online care să ușureze procesul de predare digitală, Elena Rusu;
# WOOPly – dispozitiv cu lumină UV pentru dezinfectarea materialelor, Alexandr Budeac;
# iChange – platforme de matching pentru antreprenori, Egor Cusmaunsa;
# EBY – predare inovativă, Natalia Leanca;
# BabushkaBnB – conexiunea turiștilor cu casele din sate, Cristina Virschi. Facilitator al proiectului este Tatiana Siianko – fondatoare a două startup-uri VC care au început la Startup Weekend în 2013, lider al comunității Techstars Startup Weekend în Suedia și facilitator global.

Mentorii Startup Weekend Moldova 2020 au fost:
# Vitalie Eșanu – cofondator al primei televiziuni online Privescu.eu, creator al platformei Învăț.online, expert IT, absolvent al Universității Tehnice a Moldovei;
# Roman Gluck – manager de proiect în sectorul TIC, cu o experiență de cinci ani în domeniu. În prezent, lucrează ca deținător de proiect la Pentalog;
# Anton Perkin – are 15 ani de experiență ca dezvoltator și nouă ani ca manager de companie. În 2011, a fondat FusionWorks, compania de outsourcing IT și DeveloperMD Community, cea mai mare din Moldova;
# Constantin Șarcov – fondator și director de creație la Piko Creative, una dintre cele mai premiate instituții de creație din Moldova;
# Mihai Stipanov – fondator al comunității Dreamups. A fost implicat în lansarea mai multor afaceri tehnologice și a coordonat un accelerator internațional de startup-uri;
# Lisa Guțu – șefa dezvoltării afacerilor la compania fintech Salt Edge;
# Elena Putina – designeră UI/UX la agenția creativă americană Enspire, care a inițiat o afacere în Moldova cu accesorii și huse pentru cărți – Gribook Accessories.

Juriul care a ales câștigătorul a fost compus din:
# Grigore Raileanu – fondator Retently;
# Xenia Munteanu – cofondator și directoare generală la Planable;
# Nikolay Manolov – președintele Consiliului de directori la XOR.ai.

Proiectul Tekwill este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului TIC din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază al proiectului Tekwill, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente