Doc // Maia Sandu cere tragerea la răspundere a negociatorilor Acordului de împrumut din Federația Rusă

Marcela Meglei
28/04/2020

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a sesizat Procuratura Anticorupție în vederea tragerii la răspundere penală a tuturor celor care au negociat și organizat semnarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă. Anunțul a fost făcut marți pe pagina sa de Facebook.

Politiciana a cerut tragerea la răspundere a viceprim-ministrulului, ministru al Finanțelor, Serghei Pușcuța, ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, dar și altor persoane implicate în acest proces.

„Unele prevederi ale Acordului de împrumut încheiat cu Federația Rusă sunt în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova și implică riscuri majore pentru securitatea statului. Conform acestui acord, Republica Moldova își poate pierde de facto independența economică, deoarece datoriile unor companii private se pot transforma în datorii ale statului Republica Moldova față de Federația Rusă.

Oamenii de stat trebuie să apere interesele statului, adică ale cetățenilor, și trebuie să răspundă pentru deciziile pe care le iau. Indiferent dacă au luat decizii proaste de bună voie sau au fost impuși de cei care i-au numit în funcție. Noi avem nevoie de demnitari și funcționari publici în care să avem încredere că vor acționa în interesul țării, iar cei care încalcă acest principiu trebuie să răspundă”, se arată în mesajul Maiei Sandu.

Precizăm că proiectul de ratificare a Acordului de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Guvernul Republicii Moldova și Executivul din Federația Rusă, a fost adoptat la 23 aprilie, în ambele lecturi. Proiectul a fost susținut de deputații socialiști și de cei democrați, în timp ce parlamentarii din opoziție au criticat dur prevedirele acordului.

În aceeași zi Curtea Constituțională a suspendat legea prin care a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro. Magistrații Curții au admis cererea deputatului din partea Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, care a cerut judecătorilor să verifice constituționalitatea Acordului.

Experți în economie consideră că prin oferirea acestui credit financiar Federaţia Rusă contribuie la finanţarea campaniei electorale a lui Igor Dodon în ajunul alegerilor prezidenţiale, în timp ce acordul de împrumut conține mai mulți factori de risc, printre care majorarea multiplă a datoriei de stat a Republicii Moldova faţă de Rusia, precum și convertirea datoriei de 7,8 miliarde dolari a Moldovagaz în datorie de stat a Republicii Moldova. În același timp, acordul ar favoriza întreprinderile rusești. Creditul a fost oferit de Federația Rusă cu o dobândă de 2 la sută, pentru o perioadă de 10 ani.

Marcela Meglei
28/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii