Cum au fost selectați inspectorii de integritate la ANI: concursuri interminabile și doar 17 candidați, numiți în funcție

Anticoruptie.md
28/04/2020

În perioada 12 aprilie 2018 - 31 decembrie 2019, Autoritatea Națională de Integritate a desfășurat șase concursuri pentru 43 de funcții vacante, durata medie a concursurilor fiind de patru luni. Toate etapele de selecție au fost promovate de doar 17 candidați, care au fost numiți în funcție. Datele se conțin într-o analiză a Centrului de Resurse Juridice și Asociației ADEPT, care au monitorizat procesul de selecție a inspectorilor de integritate.

Concursurile s-au desfășurat în patru etape: analiza admisibilității dosarelor, proba scrisă, interviul și testul comportamentului simulat (poligraf). Din peste 135 de dosare depuse, 89 de candidați au fost admiși la proba scrisă. Din aceștia, 35 de candidați au promovat proba scrisă (cu punctajul mediu 7.8), 25 - interviul (cu punctajul mediu de 8.2), iar opt nu au trecut testul la poligraf. În final au fost selectați 17 inspectori de integritate.

19 candidați care nu au promovat concursul au participat la concursurile ulterioare, patru dintre ei fiind numiți în funcția de inspector de integritate. Un candidat (concursul nr. 5), deși nu fusese acceptat pentru interviu, în final a fost selectat în calitate de inspector de integritate în cadrul aceluiași concurs.

Durata medie a concursurilor a fost de patru luni (116 zile), cel mai scurt fiind de 60 de zile, iar cel mai lung de 183 de zile.

 

Anticoruptie.md
28/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii