(foto) Experiența unei pandemii fără restricții într-o țară cu aproape 18 mii de cazuri: „Guvernul se bazează pe responsabilitatea oamenilor, care la rândul lor au luat atitudine pentru siguranța lor”

Suedia este una dintre puținele țări care nu a impus restricții prea dure pentru cetățenii săi. Au fost interzise adunările cu mai mult de 50 de persoane, ușile barurilor și a restaurantelor nu au fost închise, iar condiția primă a fost să deservească doar clienții care stau la mese, comparativ cum înainte puteau aștepta în rând comanda, timp în care, la orele de vârf, se făceau cozi.Totodată vizitele la casele pentru bătrâni au fost interzise, aceștia fiind în grupul de risc. Cu peste 18 mii de cazuri și 2000 de decese, țara ar putea fi prima care atinge imunitatea de grup, înainte de apariția primului vaccin, cel puțin, asta susținea două săptămâni în urmă, într-o conferință de presă, epidemiologul suedez, Anders Tegnell. Autoritățile de acolo se bazează pe responsabilitatea cetățenilor, iar suedezii fiind oameni retrași care se învârt în cercuri restrânse de oameni, pandemia a fost ținută sub control, cel puțin, până în acest moment, ne povestește Diana Dragancea, o tânără din Moldova care este stabilită de ceva timp în țara nordică.

Foto: UNIMEDIA

Primul caz de Covid-19, confirmat pe teritoriul Suediei a fost pe 31 ianuarie, fiind vorba despre o femeie care revenise din Wuhan. Aceasta a fost izolată, iar timp de aproape o lună, alte cazuri nu au fost confirmate. Pe 26 februarie, un bărbat revenit din nordul Italiei, a fost cea de-a persoană testată pozitiv.

În timp ce majoritatea țărilor impuneau restricții subit, Suedia venea cu recomandări privind măsurile de protecție. Diana povestește că inițial, pentru unii, acțiunile guvernului au fost văzute ca fiind lipsite de logică, perioadă în care pandemia începuse să facă ravagii în țările vecine. Însă, timpul a aratat că deciziile autorităților nu au făcut decât să facă cetățenii să ia atitudine pentru propria siguranță.

„Majoritatea țărilor vecine și din restul lumii impuneau restricții, pe când guvernul Suediei doar făcea recomandări. Cel mai surprinzător pentru mine a fost când am aflat că urmau să fie testate doar persoanele care făceau parte dintr-o grupă de risc și personalul medical. Ceilalți potențiali bolnavi cu Covid-19 erau rugați să rămână în autoizolare și să se trateze la domiciliu. În cazul în care tratamentul la domiciliu nu mai dădea roade, pacienții erau rugați să telefoneze la urgențe înainte de a se prezenta la spital. Într-o anumită măsură, această atitudine relativ lejeră m-a motivat și mai mult să mă mobilizez cât mai mult posibil pentru siguranța proprie”, povestește Diana.

Tânăra fiind studentă la o universitate din Stockholm, a mărturisit că ultimul examen pe care l-a scris în incinta instituției a fost pe 13 martie, când deja erau confirmate o mie de cazuri. Pe atunci studenților li se recomanda să nu se prezinte la examene dacă aveau oarecare simptome, iar pe durata scrierii examenelor, aceștia se așezau în aulă, păstrând distanța socială, recomandată de guvern. Aceasta ne-a mărturisit că deși orele se fac online, instituția rămâne deschisă, iar unii studenți nu ezită să vină. Totodată, saloanele de frumusețe sau sălile de sport permit accesul oamenilor, iar în spațiul public, nu găsești nimic ieșit din comun, aceleași soluții pentru dezinfectarea mâinilor, pliante informative, iar în unele centre comerciale casierii sunt protejați cu un mic perete de sticlă.

„Transportul public este mult mai liber, oamenii, care și până acum respectau distanța unul față de celălalt, stau și mai departe unul de altul. Suedezii de la sine sunt oameni mai retrași, care se învârtesc în cercuri restrânse de oameni. Este foarte comun ca fiecare să traiască singur. Totuși, saloanele de frumusețe, sălile de sport și alte locuri, care în alte țări au fost imediat închise, aici sunt în continuare deschise. La fel au rămas deschise școlile și grădinițele. Guvernul se bazează pe solidaritatea și responsabilitatea oamenilor în respectarea măsurilor de protecție”, ne-a mai povestit tânăra.

Frica suedezilor la începutul pandemiei s-a manifestat doar prin golirea excesivă a rafturilor din magazine. Acum, însă, „oamenii sunt mult mai calmi, mai ales că a și trecut o perioadă bună de la începerea pandemiei, iar țara nu dă semne de înrăutățire”, ne mai spune Diana.

Stockholm / Sursa:UNIMEDIA
Stockholm / Sursa:UNIMEDIA
Stockholm / Sursa:UNIMEDIA
Stockholm / Sursa:UNIMEDIA


Pub